Hrvatska izgubila spor protiv MOL-a

06.07.2022.

09:19

Autor: T.V./HRT

Zgrada sjedišta MOL Grupe u Budimpešti

Zgrada sjedišta MOL Grupe u Budimpešti

Foto: Jurica Galoic / PIXSELL

Hrvatska je izgubila arbitražni postupak oko Ine koji je pokrenuo MOL, u sporu u kojemu je MOL tvrdio da vlada nije poštovala svoje obveze iz ugovora o plinskom poslovanju, donosi Večernji list.

Prema neslužbenim informacijama, Hrvatska zbog izgubljenog spora mora platiti između 250 i 300 milijuna dolara, s kamatama, a pali su i hrvatski prigovori o korupciji prilikom MOL-ove kupnje Ine od hrvatske države.
Spor se vodio pri međunarodnom centru za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu (ICSID).

Postupak je pokrenuo MOL 2013. godine tvrdeći da Hrvatska nije poštovala obveze iz glavnog ugovora o plinskom biznisu i njegovih aneksa.

Prema tom ugovoru iz 2009. godine, predviđeno je izdvajanje dijela (neisplativog) dijela plinskog poslovanja iz Ine tako da država preuzme podzemno skladište plina u Okolima, što je i učinila, ali nije preuzela i trgovinu plinom i to je bilo uporište za MOL-ovu tužbu.

To je druga arbitraža koju je Hrvatska izgubila od MOL-a. Prva je vođena pred Komisijom UN-a za međunarodno trgovačko pravo koju je vlada tadašnjeg premijera Zorana Milanovića.

Premijer Andrej Plenković još je krajem 2016. godine najavio da Hrvatska kreće u reotkup dioničkog udjela MOL-a u Ini. Taj proces još uvijek je u tijeku.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!