Hrvatska kamilica tražena u svijetu

15.12.2019.

14:21

Autor: Danijela Hegediš/Sani Lukić/HRT

default error photo
Hrvatska kamilica, zbog ekološkog uzgoja i eteričnih ulja, tražena je u svijetu. Ponajviše ona uzgojena u Podravini, na pjeskovitom tlu.
Hrvatska kamilica, zbog ekološkog uzgoja i eteričnih ulja, tražena je u svijetu. Ponajviše ona uzgojena u Podravini, na pjeskovitom tlu.

Vrhunsku sirovinu treba preraditi pa ne začuđuje što je u Pitomači naš najveći otkupljivač ljekovitog bilja otvorio novu tvornicu čajeva. S talijanskim partnerom uložio je 28 milijuna kuna, polovina je iz Europskog fonda za regionalni razvoj. U Pitomači će tako povećati proizvodnju, najvećim dijelom namijenjenu izvozu.

Milijun vrećica različitih čajeva - toliko će svakog dana iz tog pogona odlaziti u svijet. Otvaranjem nove tvornice u poduzetničkoj zoni u Kladarama pokraj Pitomače najveći domaći prerađivač i otkupljivač čaja za četvrtinu je povećao kapacitet proizvodnje.

- Prvenstvena funkcija ove tvornice jest proizvodnja čajeva za tržište Europske unije i svjetsko tržište. Prvenstveno za proizvodnju privatnih marki za vodeće trgovačke lance Europe. Isto tako, čajevi će se ovdje opremati u najmodernijoj tvornici na ovim prostorima, rekao je Denis Nemčević, predsjednik Uprave Spider Grupe.

Nekadašnja obiteljska tvrtka s desetak zaposlenih prerasla je u tvornicu sa 150 radnika, zaposleno je i desetak novih. Nova tvornica rezultat je suradnje s talijanskim partnerom koji je osigurao širenje tržišta.

- Ovdje pakiramo više od milijun vrećica čaja dnevno. Naš plan je daljnji rast i želimo biti među pet vodećih tvornica čajeva i ljekovitog bilja u svijetu. Očekujemo održivi razvoj koji će pomoći i ovom području, istaknuo je Federico Dodero, predsjednik Uprave Evertona iz Italije.

Podravsko pjeskovito tlo daje kamilicu iznimne kvalitete

Pjeskovito podravsko tlo daje kamilicu visoke kvalitete, a s otvaranjem nove tvornice rastu i potrebe za njom.

- Mi kamilicom opskrbljujemo dobar dio Europe i tvornica čajeva. Vidimo da je tržište prepoznalo da je hrvatska kamilica kvalitetna i imamo sve više upita za našu kamilicu, naglasio je Josip Ivanec, direktor proizvodnje Jan Spider Grupe.

- Hrvatska kamilica ima i eteričnog ulja i kvalitetu. Prije smo imali nabavu iz Egipta, međutim, ova kamilica je puno kvalitetnija, rekao je Elvir Sefo iz Sarajeva.

Baš kamilica čini gotovo 95 posto proizvodnje, a raste i broj kooperanata. Trenutačno ih je 40. Marijan i Alojz kooperanti su više od dvadeset godina.

- Siguran otkup, dobar odnos Jan Spider Grupe prema nama kooperantima, a glavna stavka je isplata koja je na vrijeme i nema problema, istaknuo je Marijan Cafuta iz Jugova Polja.

Ali ni ljekovito bilje nije imuno na vremenske nepogode pa je kamilica ove godine iznimno loše rodila - otkup je bio 40 posto manji.

Kamilica isplativa za proizvodnju

Unatoč svemu kamilica je, kažu, isplativa biljka. Posebno ona "čista" - ekološka - bez pesticida i herbicida koji stižu s nekih okolnih njiva, ali i tragova duhana iz privatnih sušnica.

- Prekinuo sam sadnju duhana ove godine. Ne želim više uzgajati duhan, tako da ću se bazirati na kamilicu, govori Alojz Lach iz Turnašice.

- Bavimo se suncokretom, imamo pšenice, kukuruza, ali ništa se ne može usporediti s kamilicom, rekao je Cafuta.

- Otkupna cijena ovisi o kvalitete kamilice. Ona se kreće od nekoliko kuna do 10, 12, 15 kuna. Prerađenu kamilicu plaćamo čak 40 kuna, istaknuo je Josip Ivanec, direktor proizvodnje Jan Spider Grupe.

Stotinu vrsta ljekovitog bilja ovdje sve više prerađuju u gotove proizvode.

- Na vlastitim površinama od 200 ha je isključivo organska plantaža i na njoj je dominantno kamilica. U zadnje vrijeme dosta je značajna i industrijska konoplja pa se nadamo da će i država imati sluha i vrlo brzo donijeti pravilnik o proizvodnji industrijske i medicinske konoplje, rekao je Nemčević.

Od stanice za otkup bilja prije 28 godina do grupacije čije tvrtke plasiraju proizvode i sirovinu diljem svijeta. Priča je vrijedna divljenja. Još bi ljepše sve zvučalo kada bi Hrvatska imala dovoljno ljekovitog bilja za vlastite potrebe - naime, i njega uvozimo. Prošle godine za više od 5 i pol milijuna eura.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!