14:11 / 14.08.2019.

Autor: T.D./Hina

Hrvatska među zemljama EU-a s najvećim padom industrijske proizvodnje u lipnju

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Hrvatska se u lipnju svrstala u skupinu zemalja Europske unije s najizrazitijim padom industrijske proizvodnje na godišnjoj razini.
Hrvatska se u lipnju svrstala u skupinu zemalja Europske unije s najizrazitijim padom industrijske proizvodnje na godišnjoj razini, gotovo trostruko većim od pada na razini Unije, pokazali su u srijedu objavljeni podaci europskog statističkog ureda.

Njemačko gospodarstvo zabilježilo pad u drugom kvartalu

Na razini 28-članog EU-a sezonski i kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja u lipnju pala je za 1,9% u odnosu na isto razdoblje lani, izračunali su u Eurostatu. U svibnju je prema revidiranim Eurostatovim podacima gotovo stagnirala. 

U eurozoni je industrijska proizvodnja u lipnju smanjena 2,6% u odnosu na godinu prije. U prethodnom je mjesecu prema revidiranim Eurostatovim podacima pala 0,8%.

Najveći je pad proizvodnje na godišnjoj razini među zemljama EU-a bilježila Njemačka, za 6,2%. Slijede Hrvatska i Portugal s padom proizvodnje za 5,6%.

U svibnju industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj gotovo stagnirala u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec.

Najveći je rast proizvodnje bilježila Estonija, za 7,4%. Slijede Latvija sa 4,4% te Danska i Mađarska, sa 4,2 odnosno 4,1%. Prema kategoriji proizvoda najviše je u EU-u i eurozoni smanjena proizvodnja kapitalnih dobara, za 3,7% u EU-u, te 4,4% u eurozoni.

Zamjetnije je porasla samo proizvodnja energenata, za 0,6% u EU-u, pokazuje Eurostatovo izvješće.

U EU-u je sezonski prilagođena industrijska proizvodnja u lipnju na mjesečnoj razini pala 1,5%, najsnažnije u malo više od tri godine. U svibnju porasla je prema revidiranim podacima 0,9%.

Snažan pad proizvodnje zabilježen je i u eurozoni, za 1,6% u odnosu na prethodni mjesec kada je prema revidiranim podacima porasla 0,8%. Lipanjski je pad također najsnažniji u malo više od tri godine.

Među zemljama EU-a najviše se u lipnju na mjesečnoj razini prema raspoloživim podacima Eurostata smanjila proizvodnja u Irskoj, za 8,8%. Slijede Danska i Portugal s padom proizvodnje za 7,6 odnosno 4,5%.

U Hrvatskoj je sezonski prilagođena industrijska proizvodnja u lipnju pala na mjesečnoj razini 2,2%. U svibnju je smanjena je 1,7%, pokazuje Eurostatovo izvješće.

Najveći rast industrijske proizvodnje na mjesečnoj razini bilježile su Litva i Malta, obje za po 1,8%. Slijedi Latvija s rastom proizvodnje za 1,5%.

Prema kategoriji proizvoda, najviše je u EU-u i eurozoni u lipnju na mjesečnoj razini smanjena proizvodnja kapitalnih dobara, za 3,5 odnosno 4,0%. Najblaži pad proizvodnje zabilježen je u energetskom sektoru, za 0,4% u EU-u, te 0,2% u eurozoni.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!