Hrvatska na 94 posto noćenja iz rekordne 2019.

21.06.2022.

13:22

Autor: HRT/Hina

Nikolina Brnjac

Nikolina Brnjac

Foto: HTV / HRT

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac izjavila je da dosadašnjim dijelom turističke sezone "možemo biti itekako zadovoljni", pri čemu je Hrvatska trenutačno na 94 posto noćenja iz 2019. U izjavi uoči sjednice Vlade, Brnjac je istaknula da se turizam dobro oporavlja, pa tako, kada se uzimaju u obzir i domaći gosti, kojih je primjerice u lipnju 4-5 posto više no u istom mjesecu pretkrizne 2019.

- Pokazatelj je i vrijednost fiskaliziranih računa, koja je bila viša za 20 posto u odnosu na 2019. godinu, navela je Brnjac.

Osim pripreme i realizacije sezone, Ministarstvo se okreće i dugoročnim strateškim ciljevima, to jest transformaciji na zeleno i digitalno, istaknula je ministrica. Apostrofirala je javne pozive iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO), pri čemu je završeno javno savjetovanje za poziv za javnu turističku infrastrukturu, a u savjetovanju se nalazi poziv za privatnu turističku infrastrukturu.

- Ovim putem pozivam sve u turističkom sektoru da se odazovu na javno savjetovanje, s ciljem da pozivi budu što bolji i konkretniji, jer svi projekti moraju biti gotovi do kraja 2025. godine, apelirala je Brnjac.

Fokus je na kvalitetnom i održivom turizmu, a cilj je da se dolazak turista ravnomjerno rasporedi tijekom cijele godine, kako na obali tako i na kontinentu, rekla je Brnjac te navela primjer lječilišnog turizma kao onog koji stvara mogućnosti za razvijanje Hrvatske kao cjelogodišnje turističke destinacije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!