20:30 / 07.11.2019.

Autor: HRT

Hrvatska na sajmu u Šangaju

-

-

Foto: - / -

Osnivanje ovog sajma predstavlja važan potez kineske vlade u liberalizaciji i otvaranju tržišta, koje je drugo u svijetu po uvozu, a vodeće po potrošnji.
Hrvatska gospodarska komora (HGK) i Hrvatska turistička zajednica (HTZ) predstavili su hrvatsku gospodarsku i turističku ponudu na najvažnijem kineskom međunarodnom uvoznom sajmu, koji se od 5. do 10. studenog održava Šangaju.

Na 2. kineskom međunarodnom uvoznom sajmu - China International Import Expo (CIIE), na kojem sudjeluje više od 150 tisuća kineskih i stranih kupaca, uz izlagače iz više od 100 zemalja svijeta, tako je u sklopu hrvatskog nacionalnog paviljona održan "Croatia day", susret hrvatskih tvrtki s brojnim kineskim partnerima, izvijestili su u četvrtak iz HGK-a i HTZ-a.

Predsjednik HGK Luka Burilović poručio da kinesko tržište više nije rezervirano samo za najhrabrije, već da su vrata kineskog tržišta otvorena za cijeli svijet.

- Naš izvoz u Kinu samo lani je rastao za 25 posto, što je dokaz da možemo konkurirati na tako velikom tržištu. Na krilima dobrih pokazatelja, ali i dobrih političkih odnosa, vrijeme je za još konkretnije rezultate - kazao je Burilović.

Direktor HTZ-a Kristjan Staničić ističe da uz nastup na sajmu ITB China, na kojem je HTZ ove godine osvojio nagradu za hrvatski turizam, ovo je drugo ovogodišnje veliko predstavljanje na iznimno važnom kineskom tržištu.

- Prema procjenama kineske nacionalne turističke agencije, u 2020. će oko 200 milijuna Kineza putovati u inozemstvo, pa u skladu s time iz HTZ-a očekuju rast potražnje prema Europi i Hrvatskoj - kaže Staničić.

Napominje i da su ove godine 483 kineska turistička agenta putem interneta završila trening o hrvatskoj kulturnoj, prirodnoj, gastronomskoj i pustolovnoj turističkoj ponudi.

Staničić se na sajmu susreo i s najvažnijim kineskim partnerima poput Shendi grupe i Ctrip-a, s kojima je razgovarao o budućoj zajedničkoj suradnji.

Osnivanje ovog sajma predstavlja važan potez kineske vlade u liberalizaciji i otvaranju tržišta, koje je drugo u svijetu po uvozu, a vodeće po potrošnji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!