12:36 / 17.06.2019.

Autor: P.F./HRT

Hrvatska plaća za hrvatske ili strane radnike?

-

-

Foto: - / -

U emisiji HR Poslovni tjedan istaknuto je da, iako svaka peta kuna koja se zaradi u RH dolazi od turizma, u sezonu se ušlo s neriješenim problemom vezano za nedostatak radne snage.
Počeo je glavni dio turističke sezone, dolazi sve više turista, a poslodavci upozoravaju da nema dovoljno radnika. Stanje je sve alarmantnije pa su tako prije nekoliko dana pozvali Vladu da odmah poveća kvotu za strane radnike, što je ona odbila.

O tome se razgovaralo u emisiji Hrvatskog radija Poslovni tjedan. Istaknuto je da, iako svaka peta kuna koja se zaradi u Hrvatskoj dolazi od turizma, u sezonu se ušlo s neriješenim problemom vezano za nedostatak radne snage.

Majetić: Imamo otvorene natječaje za posao i nitko se ne javlja

- Tražimo prvo i prvenstveno radnu snagu u Hrvatskoj. Ako se nitko ne javi na natječaj, ako nam zavod za zapošljavanje ne može osigurati radnu snagu, a oni sigurno imaju tu informaciju, možda premijer nema ali trebalo bi ga treba informirati. Ljudi na zavodu za zapošljavanje znaju točno kakva je situacija, koliko ljudi s kvalifikacijama se ne želi javiti na radno mjesto. Nama se događa da se na natječaje koji su otvoreni nitko se niti ne javi, da barem pitaju koji su uvjeti, kakva je plaća, rekao je direktor Hrvatske udruge poslodavaca Davor Majetić.

Osim Majetića gost u emisiji Poslovni tjedan bio je i Marcel Medak iz Hrvatske gospodarske komore , direktor Sunčanih (Bizovačkih) toplica.

Je li turistička sezona zbog nedostatka radne snage ugrožena analizirali su gosti Poslovnog tjedna.


Štromar želi vratiti radnike povećanjem plaća

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar je rekao kako povećanjem plaća i poboljšanjem uvjeta treba vratiti radnike koji su otišli iz Hrvatske, no poslodavci uzvraćaju da nema uvjeta za rast plaća.

- Moj glavni cilj je da se povećaju plaće i da se u Hrvatsku vrate oni koji su otišli od 2008. do danas, rekao je Štromar na konferenciji "Budućnost građevinskog sektora" u organizaciji Poslovnog dnevnika.

- Poslodavci, ponudite radniku onoliko novca koliko je dovoljno da ovdje dobro živi, a mi ćemo pripremiti uvjete. Ako mu treba riješiti stambeno pitanje, to ćemo riješiti subvencijama ili POS-om, a vi, poslodavci, dajte dobre plaće, izjavio je Štromar.

Na pitanje novinara mogu li to poslodavci izdržati, Štromar je odgovorio da mogu po cijenama koje sada nude i s obzirom na količinu posla koja trenutno postoji. Dodao je da će se kvote za strane radnike povećavati prema potrebama.

Na konstataciju novinara kako građevinari kažu da postoji ta potreba, Štromar je rekao kako se analizira koje su kvote popunjene, a koje ne i da će se napraviti realokacija i bit će dovoljno radne snage.Horvat: Prvo zaposliti hrvatske radnike sa zavoda za zapošljavanje

Ministar gospodarstva Darko Horvat rekao je da u ovom trenutku treba iskoristiti ono što nudi Hrvatski zavod za zapošljavanje.

- Nakon toga razmotrit će se situacija i sigurno će Vlada pravovremeno odreagirati, dodao je.
Pitanje svih pitanja: Gdje je 4000 radnika sa Zavoda spremnih za rad u turizmu?
Apelu za radnicima pridružile se i turističke agencije

Udruga hrvatskih putničkih agencija (UHPA) i Udruženje putničkih agencija (UPA) HGK pridružile su se zahtjevima za rješavanjem problema nedostatka radnika u sezoni, predloživši uz ostalo brisanje iz evidencije zavoda za zapošljavanje radnika koji se višekratno ne uspiju dogovoriti za posao.

Takvi radnici predstavljaju kočnicu zapošljavanja onih koji zaista žele raditi, kažu u UHPA-i.

Upozoravaju da zbog nedostatka radne snage hrvatskom turizmu prijeti nemogućnost otvaranja dijela objekata, kao i srozavanje kvalitete usluge. Kažu i da će nedostatak kvalitetne i kvalificirane radne snage i posljedični pad kvalitete usluge u hotelijerstvu i ugostiteljstvu osjetiti i turističke agencije.

Predsjednik UHPA-e Tomislav Fain istaknuo je da strukovne udruge podržavaju napore Vlade i Ministarstva rada i mirovinskoga sustava, kao i aktivnosti poput Dana poslova u turizmu, omogućavanja rada umirovljenicima do pola radnog vremena i povećanje kvota za strane radnike.

- No, tim mjerama problem nije riješen do kraja, jer nedostaje više od 5 tisuća radnika, ističe Fain.

Radnike koji ne žele raditi brisati iz evidencije Zavoda

U priopćenju se prenosi i apel Udruženja putničkih agencija HGK-a odnosno njegova predsjednika Borisa Žgombe, koji smatra da HZZ 4.000 nezaposlenih, od kojih 1.600 na obali i koji su raspoloživi za rad u sezoni i iskazali su želju za radom u sezoni, treba u roku tri dana uputiti do poslodavaca u turizmu kojima nedostaje radna snaga, a ako ne uspiju postići dogovor kod više poslodavaca, treba ih brisati iz evidencije HZZ-a.

Oba strukovna udruženja pozdravljaju elektroničke prijave, no drže da je administracija i dalje problem. Napominju da obrada zahtjeva za zapošljavanje stranog radnika čeka se po nekoliko tjedana, što je predugo, posebno objektima kojima sezona traje samo 12 tjedana.

- Cilj struke i Vlade je aktiviranje i zapošljavanje domaće radne snage. Poslodavcima u turizmu primjerenije je rješenje domaći radnik za kojeg nema potrebe za zahtjevnom administracijom i osiguravanjem smještaja ako se radi o nekom s lokalnog područja, a koji zaokružuje autentično iskustvo u Hrvatskoj za gosta, kaže se u priopćenju.

Ističu da treba hitno odobriti dodatne kvote stranih radnika za turizam.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!