Hrvatska pošta uspješno dostavila pošiljku dronom

24.01.2020.

16:03

Autor: HRT Radio Zadar/HP/P.F./HRT

default error photo
Od zadarske luke Gaženica do Preka na Ugljanu dron je autonomno, pri brzini od 35 km/h, letio oko 12 minuta.
Hrvatska pošta uspješno je obavila prvu dostavu dronom. Od zadarske luke Gaženica do Preka na Ugljanu dron je autonomno, pri brzini od 35 km/h, letio oko 12 minuta. Dio je to pilot-projekta s jednom hrvatskom tvrtkom koja se bavi razvojem komercijalnih i industrijskih usluga korištenjem dronova, objavljeno je na internetskim stranicama Hrvatske pošte.

- Dronovi su već dokazali svoju korisnost u kriznim situacijama i na teško dostupnim područjima, prilikom dostave, primjerice, lijekova ili protuotrova, a neke industrije već su ih uvele u svoje poslovanje. Tako se dronovi koriste pri urbanom planiranju, geografskom mapiranju, u arheologiji i građevini te poljoprivredi, objašnjavaju u HP-u.

Navode kako su brojni poštanski operatori počeli još prije nekoliko godina s testiranjem dostave dronovima te uočili određene nedostatke. No s dodatnim napretkom tehnologije besplatnih letjelica danas se razmatra korištenje dronova čak i za komercijalnu dostavu pošiljaka.

HP je tijekom pilot-projekta drononom desetak puta uspješno dostavio pošiljke od Gaženice do Preka, a dron je letio i po buri. Dron koji se koristi u testiranju može prenijeti teret do 200 grama, a leti potpuno autonomno unaprijed programiranom rutom. Testiranje će pokazati mogućnosti korištenja drona u dostavi pisama i paketa između poštanskih ureda te ukazati koje su potrebe Hrvatske pošte za ovakvom vrstom tehnologije, navode u HP-u.

Pogledajte kako je izgledala dostava dronom:
"