11:55 / 04.07.2018.

Autor: M.N./HRT

Hrvatska poštanska banka kupila Jadransku banku

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vlasnik Jadranske banke postaje Hrvatska poštanska banka. Nakon potpisivanja ugovora s Državnom agencijom za osiguranje štednih uloga HPB namjerava dokapitalizirati Jadransku banku sa 110 milijuna kuna.
Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka i Hrvatska poštanska banka potpisale su u u Ministarstvu financija Ugovor o prodaji dionica Jadranske banke d.d. Šibenik kojim HPB postaje jedini vlasnik te banke.

Namjera HPB-a je, odmah po stjecanju kvalificiranog udjela, provesti dokapitalizaciju Jadranske banke u iznosu 110 milijuna kuna. Slijedi imenovanje Nadzornog odbora i Uprave Jadranske banke koja će u najkraćem objektivno mogućem roku biti pripojena HPB-u. Ugovor su u nazočnosti ministra financija Zdravka Marića potpisali Marija Hrebac, direktorica DAB-a, i Tomislav Vuić, predsjednik Uprave HPB-a.

Sanacijom Jadranske banke izbjegnuta je njezina likvidacija i stečaj, omogućen nastavak redovnog poslovanja Banke i njezinih klijenata, očuvana su radna mjesta te su spriječene sve izravne i neizravne negativne posljedice koje bi stečaj Banke prouzročio.

Uvjeren sam da će Jadranska banka kao sastavni dio HPB-a dati još značajniji doprinos i osigurati potrebnu podršku daljnjem razvoju Šibensko-kninske županije, izjavio je ministar financija. 

Kupnja i pripajanje JABA-e izuzetno je važno za HPB, ne samo kao jači iskorak u Dalmaciji, već i kao znak da smo spremni i sposobni preuzimati druge banke i jačati poziciju jedine preostale veće banke u domaćem vlasništvu. Pripajanje je test za nas jesmo li ovakve komplicirane pothvate u stanju provesti brzo i efikasno bez značajnog remećenja redovnog poslovanja.  Nadamo se ćemo jednom doći u priliku pripojiti i neku veću banku te se veselimo novim izazovima, rekao je predsjednik Uprave Hrvatske poštanske banke Tomislav Vuić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!