Hrvatska produktivnost na niskim razinama

12.03.2023.

19:42

Autor: Kornat Vilović/Dnevnik/HRT/IMS/A.V.

Hrvatski problemi s produktivnosti i konkurentnosti

Hrvatski problemi s produktivnosti i konkurentnosti

Foto: HTV / HRT

Europski industrijski giganti bilježe sve lošije poslovne rezultate zbog visokih cijena energije i sve veće administracije koja guši gospodarski sektor. Ipak, Hrvatska bilježi porast na ljestvici konkurentnosti te smo sada na 46. mjestu. Hrvatska produktivnost na niskim je razinama. Primjerice - njemački radnik čak je 3 cijela 3 puta produktivniji od hrvatskog.   

Njemački BASF najavio je otpuštanje oko 2600 zaposlenika zbog pada konkurentnosti. 


- Konkurentnost regije sve više pati zbog prevelike regulacije, sve sporije administracije koja odugovlači s izdavanjem različitih dozvola i ponajprije sve viših troškova proizvodnje. Sve to usporilo je tržišni rast u Europi za razliku od ostatka svijeta, pojasnio je Martin Brudermüller, predsjednik Uprave BASF SE. 

 

Hrvatski industrijalac muče sličnu muku kao ostatak europskog gospodarskog motora vezano za administraciju.


- To je jedan jako dobar vic da nama poduzetnicima ova administracija pomaže. Pomaže nam jedino utoliko da nosimo utege i treniramo s takvim utezima i da onda u srazu sa svjetskim igračima smo puno spremniji, puno jači, puno izdržljiviji, našalio se Zvonko Popović, vlasnik i predsjednik Uprave KANAAN-a. 


Hrvatska produktivnost na razini je od 75 posto prosjeka Europske unije i to bitno utječe na konkurentnost tvrtki. Drugi veliki problem različita su porezna davanja. 


- Naša davanja na tisuću eura plaće je sedamsto eura. U Poljskoj je to duplo manje, znači 350. Kada takav konkurent dolazi na naše tržište u tim uvjetima vrlo je teško ostati konkurentan. A da ne govorimo o blagodatima poskupljenja- struja 400 posto da poskupi, plin 450 posto, kazao je Popović. 


Ulaskom u Šengen i eurozonu Hrvatska je dobila na konkurentnosti, no uz pozitivne učinke dolaze i oni drugi. 


- Druga strana medalje je da sada svi oni koji nisu tržišno napadali Hrvatsku zbog ove prepreke slobodno mogu doći ovdje. Pred nama je i nastavak programa konvergencije Hrvatske koja svake godine mora smanjiti broj barijera za ulazak na hrvatsko tržište, rekao je dr.sc. Ivan Mišetić iz Nacionalnog odbora za produktivnost i konkurentnost. 


Poslodavci zato ističu da je potrebno što prije provesti reformu vezanu za opterećenje rada kako bi i u budućnosti mogli parirati sve agresivnijim konkurentima. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!