Još jedan restoran dobio Michelinovu zvjezdicu, sada ih je u Hrvatskoj 11

15.06.2023.

15:17

Autor: Hina/HRT/T.S.

Restoran Korak dobitnik je prestižnog gastronomskog odličja

Restoran Korak dobitnik je prestižnog gastronomskog odličja

Foto: Sandra Simunovic / PIXSELL

Restoran Korak iz Jastrebarskog novi je dobitnik Michelinove zvjezdice te ujedno 11. nositelj oznaka tog globalno priznatog gastronomskog vodiča u Hrvatskoj, izvijestili su iz Hrvatske turističke zajednice (HTZ).

Restorani u Hrvatskoj koji su od sada nosili Michelinove zvjezdice uspješno su ih i zadržali, kažu iz HTZ-a, navodeći da su to Pelegrini (Šibenik), 360 (Dubrovnik), Monte (Rovinj), Noel (Zagreb), Draga di Lovrana (Lovran), Boškinac (Novalja), LD Restaurant (Korčula), Nebo (Rijeka), Alfred Keller (Mali Lošinj) i Agli Amici (Rovinj).

- Nova Michelinova selekcija hrvatskih restorana potvrđuje da gastro scena u zemlji napreduje i prati globalne trendove, nudeći vrhunsku kvalitetu koju prepoznaju strogi inspektori Michelina. S 11 restorana s prestižnom zvjezdicom imamo ukupno 89 restorana nositelja neke od oznaka tog gastro vodiča i to ćemo koristiti u promociji i nastojanjima da Hrvatsku snažnije pozicioniramo kao kvalitetnu, održivu i poželjnu cjelogodišnju eno-gastronomsku destinaciju", komentirao je direktor HTZ-a Kristjan Staničić.

Iz HTZ-a ističu i da su u novom vodiču Michelina za Hrvatsku njihovu oznake Green Star uspješno zadržali restorani Zinfandels (Zagreb) te Konoba Mate (Korčula), a tu je oznaku osim zvjezdice dobio i restoran Korak (Jastrebarsko), za posebnu posvećenost gastronomiji koja je održiva i ekološki prihvatljiva.

Važnost lokalne kvalitete 


Novosti iz Michelina komentirala je i ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, ističući da su Michelinovi inspektori uočili da je sve veća pažnja na kvaliteti lokalnih namirnica te da kuhari i vlasnici restorana sve više traže lokalne poljoprivrednike.

Novi Michelinov vodič pokazuje da moderna hrvatska gastronomija postaje jedna od najzanimljivijih u Europi i predstavlja najbolju pozivnicu brojnim turistima koji žele uživati u posjetu Hrvatskoj upravo zahvaljujući elementima mediteranske i srednjoeuropske kulinarske tradicije, odličnim autohtonim sastojcima, a posebno kreativnosti i strasti hrvatskih chefova", ocijenila je ministrica.

I u Strategiji razvoja održivog turizma do 2030. važno mjesto zauzima razvoj eno-gastro turizma i ovakva priznanja su i značajan poticaj svima koji rade na unapređenju raznovrsnosti hrvatske gastronomije, poručila je.

Međunarodni direktor vodiča Michelin Gwendal Poullennec naglasio je pak važnost kvalitetnih namirnica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!