16:13 / 08.10.2019.

Autor: HRT

Hrvatska tek na 20-om mjestu prema indeksu digitalnog gospodarstva u EU

-

-

Foto: - / -

Hrvatska je tek na 20-om mjestu prema indeksu digitalnog gospodarstva i društva u Europskoj uniji. Pred cijelom državom velik je posao u digitalnoj transformaciji.
Hrvatska je tek na 20-om mjestu prema indeksu digitalnog gospodarstva i društva u Europskoj uniji. Pred cijelom državom velik je posao u digitalnoj transformaciji, a Bjelovar u nekim procesima prednjači. Bio je i domaćin prve u nizu konferencija "Digitalna poslovna Hrvatska", koje će se održavati diljem zemlje.

Grad Bjelovar prvi je uveo internetsku aplikaciju uz pomoć koje su javnosti dostupne sve stavke gradskog proračuna i tako postao najtransparentniji grad u državi.

- Jedan od sljedećih koraka je bilo da javnost i mediji pregledavaju te stvari, da traže bilo kakve nelogičnosti, nesuvislosti, da se može vršit pritisak na gradsku vlast... i to je doista slučaj, govori dr.sc. Vuk Vuković, autor aplikacije, politički ekonomist.

Bjelovar među prvima digitalizira i poslovanje gradske uprave. Naknadu za novorođenče, primjerice, roditelji mogu zatražiti putem interneta. Prelazi se i na elektroničko poslovanje s poštom.

- Jednim klikom miša ćemo se s Hrvatskom poštom dogovoriti da naša pošta ide on-line u HP koja kasnije to distribuira građanima,  rekao je Dario Hrebak, bjelovarski gradonačelnik.

Ipak, građani u cijeloj državi u ostarivanju svojih prava još troše i previše vremena i novca boreći se s administracijom i papirologijom. Mjerodavni kažu kako će takve probleme za dvije do tri godine riješiti Centar dijeljenih usluga.

- Njime se želi postići potpuna integracija svih podataka. Ni na jednom mjestu neće morati davati svoje podatke, ako su ih dali na nekom drugom mjestu u sustavu javne uprave, naglašava Bernard Gršić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva.

Na konferenciji se govorilo i o digitalizaciji poslovne zajednice te spremnosti hrvatskog gospodarstva za izdavanje elektroničkoga računa što je od srpnja i zakonska obveza.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!