Hrvatska u velikom projektu istraživanja fuzije - dokle je stigao DONES

24.02.2023.

12:42

Autor: Hina/HRT/D.M.

Električna energija, ilustracija

Električna energija, ilustracija

Foto: Srecko Niketic / Pixsell

Više od 70 predstavnika hrvatskih i španjolskih tvrtki, udruga i institucija koji traže priliku na tržištu javne nabave za fuzijske tehnologije i stvaranje održivog izvora energije za budućnost održalo je online sastanke u organizaciji HGK, španjolskog udruženja znanstvene industrije Ineustar i komore Granade, na kojem su predstavile svoje reference za projekt Dones.

Radi se o pristupanju sredstvima iz hrvatsko-španjolskog projekta Dones, vrijednog 707 milijuna eura, kojemu je cilj izgradnja istraživačke infrastrukture međunarodnog uređaja za ozračivanje fuzijskih materijala, ističe se u priopćenju HGK. Kao španjolsko-hrvatski projekt, on je 2018. uvršten među projekte ESFRI-ja, strateški važne za EU.

Konzorcij Dones.hr čine Institut Ruđer Bošković i još pet znanstvenih ustanova te Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja. Tvrtkama su, stoji u priopćenju, na raspolaganju tri aspekta uključivanja u taj projekt: kroz sredstva za fuzijske tehnologije za kojeg bi Hrvatska kao partner trebala isporučiti opremu proizvedenu u RH u vrijednosti 5% projekta, tj. 35 milijuna eura, zatim kroz druge popratne nabave poput logistike, i kroz partnerstva sa španjolskim tvrtkama ili u statusu podizvođača. Zadnji aspekt suradnje bio je povod za organizaciju današnjih B2B razgovora.

Predstavile su se tvrtke koje imaju certifikate relevantne za Dones


Tvrtka Inetec prva je hrvatska tvrtka koja je dobila posao na gradnji ITER-a (međunarodni istraživački i inženjerski projekt na polju nuklearne fuzije). U međuvremenu, poslove su dobile i hrvatske tvrtke Monting Power Systems i Primakon. Svoje su proizvode i rješenja danas su predstavile hrvatske tvrtke Inetec, Jedinstvo PNO (Teh-Cut), Monting Power Systems, Multinorm i Monting, kao i tvrtka Fripol, koja je postala dobrovoljna članica HGK upravo kako bi mogla sudjelovati u poslovnim susretima i projektima vezanim uz fuziju.

Koordinator projektnog tima Konzorcija Dones.hr Tonči Tadić predstavio je dosadašnje sudjelovanje Hrvatske u Donesu, izrazivši uvjerenje da će Hrvatska biti izvrstan partner Španjolskoj. Tadić očekuje višestruke mogućnosti za domaće tvrtke, uz financijske i one koje se tiču razvoja njihove konkurentnosti i dugoročnog rasta.

Neograničeni izvor zelene energije


- Postizanje ključnih ciljeva u eksploatacijskom razdoblju takvih projekata od velikog je značaja za europsko gospodarstvo jer će kroz praktično neograničeni izvor zelene energije omogućiti brže ostvarenje klimatskih ciljeva. Industrija ima poseban interes u ostvarenju ovih ciljeva jer je prijelaz na ugljično neutralno gospodarstvo, bez ostvarenja ciljeva iz ovakvih projekata, izuzetno skupo i komplicirano, istaknuo je v. d. ravnatelj Uprave za industriju, poduzetništvo i obrt Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Robert Blažinović

Svoju priliku za suradnju sa španjolskim tvrtkama u projektu fuzije vidi i tvrtka Hydromat, koja se bavi konstrukcijom i proizvodnjom hidraulične opreme i pripadajuće automatizacije, a zadnjih 20-ak godina posebno intenzivno djeluje na području kontrole protoka fluida i ventilske automatizacije. Gotovo većinu svojih rješenja i proizvoda plasira izvan granica Hrvatske, ističu iz HGK.

- U HGK gradimo priču i okupljamo tvrtke kako bismo im otvorili pristup tržištu znanstvenih projekata, a središnja točka bit će Zajednica znanstvene industrije HGK koju ćemo osnovati ove godine. Prilike u fuziji jesu bile temelj osnivanja Zajednice, no potencijal suradnje znanosti i gospodarstva za naše tvrtke je puno veći. Tako je primjerice istraživanje svemira još jedno novo područje od interesa naših članica te namjeravamo, po uzoru na ovu radionicu za fuziju, istu stvar napraviti za svemir kroz nekoliko mjeseci. Udruženje Ineustar ima u svom članstvu tvrtke koje su isto u segmentu svemira, a Europska svemirska agencija često u natječajima uvjetuje da tvrtka koja prijavljuje svoj projekt ima partnere iz drugih zemalja EU. Tako da ovakvo povezivanje nosi benefite za sve uključene, poručila je Marija Šutina iz Sektora za industriju i održivi razvoj HGK.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!