08:37 / 18.12.2018.

Autor: V.K./HRT

Hrvatska uvozi 200 medicinskih sestara

Foto: ilustracija, pixabay

Foto: ilustracija, pixabay

Foto: - / -

Do kraja ovog mjeseca hrvatska će vlada utvrditi godišnju kvotu za zapošljavanje stranaca u 2019. na kojoj bi se, prema prijedlogu, trebalo naći čak 63 600 radnika.
Do kraja ovog mjeseca hrvatska će vlada utvrditi godišnju kvotu za zapošljavanje stranaca u 2019. na kojoj bi se, prema prijedlogu, trebalo naći čak 63 600 radnika. Prvi put Hrvatska će uvesti i 200 stalnih medicinskih sestara ili tehničara, no ipak najviše nedostaje radnika u građevinskom i turističkom sektoru.

O ovoj je temi bilo govora u emisiji „Dobro jutro Hrvatska“ s gostima Davorkom Buškulić-Lemić iz Uprave za tržište rada i zapošljavanje,  Ministarstva rada i mirovinskog sustava ,  Admirom Ribičić, direktoricaom Odjela za zakonodavne i pravne poslove HUP-a i Rikardom Heskyjem, izvršnim direktorom Jadranka hoteli d.o.o.

Hesky je rekao kako Jadranka hoteli stavljaju naglasak na internu edukaciju radnika, čime ih stimuliraju da dolaze kod njih i da gledaju na dugoročnu suradnju, što je u interesu objema stranama.
"Karijera u turizmu nudi brojne mogućnosti i nudi vam da svoja znanja jako dobro plasirate na tržištu rada“, govori Hesky.

"Jadranka hoteli dobro surađuju s ministarstvima, zavodima, predstavljamo tvrtku diljem zemlje i sudjelujemo na sajmovima poslova“, rekao je Hesky i dodao kako je velika potražnja za kvalificiranom i obrazovanom radnom snagom i stoga očekuju pomoć države.

Smještajne kapacitete za svoje radnike su podigli na razinu 4 zvjezdice.
"Osim što nastojimo osigurati najkvalitetnije uvjete za naše radnike, nastojimo  im osigurati i dodatne beneficije, te ih nagrađujemo za vjernost“, naglašava Hesky i dodaje kako imaju najviše radnika iz Slavonije, a od stranaca iz BIH, Srbije i Makedonije."

"Ova kvota za zapošljavanje stranaca u 2019. godini je znatno veća nego u prošloj godini, ali smatramo da odgovara realnim potrebama na tržištu rada“, napominje Buškulić-Lemić i naglašava kako "Hrvatska ima na zavodu za zapošljavanje 147 tisuća nezaposlenih i cilj nam je da aktiviramo domaću radnu snagu."

Ribičić je naglasila kako je turizam grana koja nosi cijelo gospodarstvo i ka joj je drago što je ministarstvo prepoznalo gorući problem nedostatka radnika.
„Kvote neće riješiti ovaj problem. Mora se promijeniti prije svega Zakon o strancima, zato što se mora pojednostaviti postupak. MUP ima problema kod izdavanja dozvola i ti postupci užasno dugo traju“, naglašava Ribičić i govori kako je u Austriji dovoljno da stranac predoči ponudu za posao, prođe sigurnosnu provjeru i to je gotovo.

Kvote su iskorištene 86 posto, a za graditeljstvo gotovo u potpunosti, naglasila je Buškulić-Lemić.

"Ne treba se bojati dolaska stranih radnika. Mi smo postali jedno veliko tržište. Ova potreba za radnom snagom događa se u cijeloj EU. Mi odlazimo, ali nama dolaze neki drugi ljudi. Moramo se naviknuti na to“, rekla je Ribičić i zaključila kako trebamo sustavno raditi na obrazovanju i hvatati korak s potrebama gospodarstva, u protivnom ćemo imati veliki problem kako popuniti radna mjesta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!