20:46 / 01.03.2020.

Autor: Petar Vlahov/IMS/HRT/I.Z.

Hrvatska već sad trpi štete u turizmu

-

-

Foto: - / -

Novotny smatra da je koronavirus dobio političku, medijsku dimenziju koja je izrazito opasna za gospodarstvo i gospodarske aktivnosti.
Je li koronavirus pogubniji za ljudsko zdravlje ili gospodarstvo? Stručnjaci tvrde, oprez je nužan, ali nema mjesta panici. Putnički prijevoz, odnosno putničke agencije, trpe kratkoročno najveće posljedice, potvrđuju to i istraživanja HGK. Najveće pitanje za građane Hrvatske jest - ako ovo stanje potraje, koliko će financijskom "šoku" biti izložen naš turizam? U emisiji HRT-a Tema dana govorili su prof. Damir Novotny, ekonomski analitičar i Boris Žgomba, predsjednik Udruženja putničkih agencija pri HGK.

Novotny smatra da je koronavirus dobio političku, medijsku dimenziju koja je izrazito opasna za gospodarstvo i gospodarske aktivnosti.

- One će biti usporene a u nekim zemljama potpuno blokirane. Smatra da će u ovoj godini imati snažan vanjski šok na mnoge ekonomije uključujući i Hrvatsku, rekao je. Žgomba smatra da je očekivano otkazan Berlinski sajam, jer svatko tko organizira velike manifestacije prije svega mora voditi računa o zdravlju ljudi.

- Upravo dokaz da je zatvoreni sajam pokazuje da je situacije veoma ozbiljna i treba je kao takvu shvatiti, naglasio je. Novotny dodaje da je Hrvatska uvozno orijentirana zemlja a turizam kao važna komponenta u hrvatskoj ekonomiji bit će pogođen i to ne samo turizam nego i djelatnosti koje su vezane na turizam .

- Hrvatska ekonomija i hrvatsko gospodarstvo je jako ranjivo. Imamo robne rezerve ali one se potroše. Mi moramo računati na šokove i sljedeće godine i moramo biti sigurni da se sljedeća situacija neće pojaviti i sljedeće godine. Moramo razumijeti da više neće biti kao prije, naglasio je.

Žgomba je kazao da je sezona kompromitirana, te da Hrvatska već sada trpi štete.

- To što nema otkaza je jedan dio priče ali nema ni novih rezervacija koje su trebale biti zadnja dva mjeseca. U ovom momentu govorimo o štetama. Koliko će velike štete biti ovisit će o varijabli koja je vezana uz koronavirus a to je koliko dugo će to trajati, koliko jako će bit i gdje će se sve više pojavljivati. Do jednog velikog poremećaja će doći u turističkoj sezoni a nadajmo se da će taj poremećaj biti na način da ga možemo kontrolirati, rekao je.

Naglasio je da smanjivanje cijena bi bilo pogrešno i nepotrebno.

- Ova situacija s koronavirusom je bila okidač za ispuhivanje tržišta koja su narasla i došli smo do jedne faze u ekonomskom ciklusu kada možemo očekivati pad. Koronavirus će biti izlika za novu krizu koja se ponavlja svakih desetak godina, zaključio je Novotny.

- Svaka kriza predstavlja korekciju ne samo za tržište kapitala nego i preslagivanje ekonomskih struktura. Doći će do promjena tržištima i imat će dugoročne posljedice, naglasio je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!