16:38 / 06.03.2019.

Autor: Slađana Bukovac/E.L.S./HRT

Hrvatske masline putuju u Italiju

-

-

Foto: - / -

Ove godine planiraju proizvesti od svih sorti ukupno 50 000 sadnica. Ali nije u pitanju samo izvoz, domaće tržište, kažu, raste od 2015. godine.
Opasna bakterija koja izaziva brzo sušenje maslina poharala je talijanske maslinike. Prilika je to za domaće rasadnike. Iz jednoga istarskog - u Italiju je izvezeno 30 tisuća sadnica.

Svaka grančica u plastičnu čašicu. Tako nastaje proizvod koji se prodaje u desecima tisuća komada. Djevojke razlikuju svaku grančicu masline.

Pendolino i Leccino, talijanske sorte prisutne u Istri dulje od pola stoljeća, trenutno su izvozni adut ovog rasadnika. Ove godine planiraju proizvesti od svih sorti ukupno 50 000 sadnica. Ali nije u pitanju samo izvoz, domaće tržište, kažu, raste od 2015. godine.

- Mislim da što se tiče maslina na području Istre tek smo zagrebali neke stvari, za razvoj maslinarstva i udruživanje, ima jako puno prostora - kaže Gordan Trojanović.

Masline sve više sade i oni koji nisu profesionalni maslinari. Jer, maslina, kažu, nije zahtjevna biljka, trebate joj pokloniti u određeno vrijeme pažnju i onda je ona u redu, čak i ako je zapustite i nakon par godina se vratite, ona je opet tu.

Naredna velika pošiljka iz ovog maslinika ide u talijansku regiju Veneto.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!