Objavljeno: 6. ožujka 2019., prije više od godinu dana
Autor: Slađana Bukovac/E.L.S./HRT
PODIJELI
-
Foto: - / -
Ove godine planiraju proizvesti od svih sorti ukupno 50 000 sadnica. Ali nije u pitanju samo izvoz, domaće tržište, kažu, raste od 2015. godine.
Opasna bakterija koja izaziva brzo sušenje maslina poharala je talijanske maslinike. Prilika je to za domaće rasadnike. Iz jednoga istarskog - u Italiju je izvezeno 30 tisuća sadnica.
Svaka grančica u plastičnu čašicu. Tako nastaje proizvod koji se prodaje u desecima tisuća komada. Djevojke razlikuju svaku grančicu masline.
Pendolino i Leccino, talijanske sorte prisutne u Istri dulje od pola stoljeća, trenutno su izvozni adut ovog rasadnika. Ove godine planiraju proizvesti od svih sorti ukupno 50 000 sadnica. Ali nije u pitanju samo izvoz, domaće tržište, kažu, raste od 2015. godine.
- Mislim da što se tiče maslina na području Istre tek smo zagrebali neke stvari, za razvoj maslinarstva i udruživanje, ima jako puno prostora - kaže Gordan Trojanović.
Masline sve više sade i oni koji nisu profesionalni maslinari. Jer, maslina, kažu, nije zahtjevna biljka, trebate joj pokloniti u određeno vrijeme pažnju i onda je ona u redu, čak i ako je zapustite i nakon par godina se vratite, ona je opet tu.
Naredna velika pošiljka iz ovog maslinika ide u talijansku regiju Veneto.
HRT koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi Vam pružio bolje korisničko iskustvo o čemu više možete pročitati OVDJE. Ako ne želite dopustiti da HRT na vaše računalo upisuje kolačiće, možete to spriječiti postavkama Vašega internetskog preglednika.