10:01 / 06.02.2019.

Autor: HRT

Hrvatske međunarodne bruto pričuve rekordnih 17,4 mlrd eura

-

-

Foto: - / -

U kunskoj protuvrijednosti, međunarodne pričuve krajem prosinca prošle godine iznosile su 131,4 milijarde kuna, što je za 3,1 milijardu kuna više nego na kraju studenoga.
Po podacima Hrvatske narodne banke (HNB), krajem 2018. godine međunarodne bruto pričuve Hrvatske dosegnule su rekordnih 17,4 milijardi eura, a analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) očekuju njihov daljnji rast.

U kunskoj protuvrijednosti, međunarodne pričuve krajem prosinca prošle godine iznosile su 131,4 milijarde kuna, što je za 3,1 milijardu kuna više nego na kraju studenoga.

Izražene u eurskoj protuvrijednosti, bruto međunarodne pričuve porasle su se tijekom prosinca za otprilike 400 milijuna eura u odnosu na studeni, na 17,4 milijardi eura, što je njihova povijesno najviša razina, ističu iz RBA. U odnosu na kraj 2017., pak, bile su veće za 11 posto ili 1,7 milijardi eura.

Pritom je najveći dio međunarodnih pričuva bio u eurima, oko 85 posto, slijede ulaganja u američkim dolarima, oko 13 posto te posebnim pravima vučenja, dva posto.

Na povećanje bruto pričuva najviše je utjecao otkup deviza od poslovnih banaka, navode iz RBA. Tijekom prosinca 2018., naime, središnja je banka čak tri puta intervenirala na deviznom tržištu te je ukupno otkupila 1,1 milijardu eura od poslovnih banaka.

- Očekujemo da će i tijekom ove godine središnja banka ostati u potpunosti predana politici stabilnog tečaja. Stoga bi, u slučaju pritisaka na tečaj i pojačanih volatilnosti, HNB zasigurno intervenirao na deviznom tržištu. Pri tome su izglednije intervencije na strani kupnje eura. Posljedično treba očekivati i nastavak rasta deviznih pričuva Republike Hrvatske - ocjenjuju u RBA.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!