Hrvatske mobilne kućice za stanovnike potresom pogođenih područja

20.04.2021.

20:17

Autor: Zvjezdana Heina/Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Hrvatske mobilne kućice

Hrvatske mobilne kućice

Foto: Dnevnik/IMS/HTV / HRT

Stručnjaci procjenjuju da bi se samo na Banovini u sljedeće dvije godine moglo graditi oko tri tisuće zidanih i montažnih kuća. Radi jačanja domaće industrije, Hrvatska gospodarska komora pripremila je Katalog hrvatskih proizvoda. U sklopu akcije Ugradimo hrvatsko potiče proizvođače koji se mogu snažnije uključiti u obnovu.  Novinarka Zvjezdana Heina za središnji Dnevnik HTV-a posjetila je jednu samoborsku tvrtku koja proizvodi mobilne kućice. Čak trideset modela mobilnih kućica proizvodi samoborska tvrtka Nord Produkt. Na tržište mogu plasirati jednu dnevno.

- Nord mobilna kućica je kompletan proizvod hrvatske pamet i tehnologije.  Sami proizvodimo i zidove za mobilne kućice, a za neke stvari koje ne proizvodimo kao što su limeni krovovi ili fasade koristimo hrvatske kooperante, istaknuo je Krešimir Hazler, direktor Nord Produkta za HRT.

Tvrtka je do sada proizvela 2.200 mobilnih kućica za potrebe našeg turizma, nažalost samo nekoliko za razorenu Banovinu. 

U mobilnim kućicama turisti mogu uživati u pedesetak naših kampova. Kućice se izvoze i u nekoliko europskih zemalja, a ima ih i na austrijskim skijalištima.

 - Postoji velik interes kupaca u Austriji, Švedskoj, Mađarskoj, Sloveniji koji žele zimske kućice.  Nama je 15 posto prihod od izvoza. Imamo i sve više upita iz kontinentalnog dijela Hrvatske, kazala je Iva Jurković, direktorica Nord Mobila.


 .

Galerija
Mobilna kućica, Foto: Dnevnik/IMS/HTV/HRT
Mobilna kućica, Foto: Dnevnik/IMS/HTV/HRTKrešimir Hazler, direktor Nord Produkta, Foto: Dnevnik/IMS/HTV/HRTMobilne kućice, Foto: Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Tvrtka očekuje nove poslove na sanaciji štete od potresa, što je važno u ekonomskom i demografskom smislu, tvrde u Komori.

- U ovakvim kućicama se mogu zbrinuti u par dana ljudi koji su izgubili krov nad glavom. Imamo katalog hrvatskih proizvoda gdje želimo nametnuti proizvode koji imaju kvalitetu i koji se moraju u obnovi koristiti, kazao je Luka Burilović, predsjednik HGK.

Od svake prodane slavine samoborski proizvođač donira 20 kuna za pomoć područjima pogođenima potresom. Cilj je prikupiti pola milijuna kuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!