18:25 / 20.10.2019.

Autor: Dijana Kovaček/HRT

Hrvatske tvrtke i brexit

-

-

Foto: - / -

Unatoč političkoj nepredvidivosti brexita i svim problemima koje nosi, dobre bi i prilagodljive tvrtke te konkurentni proizvodi trebali pronaći put suradnje i trgovine.
Politička neizvjesnost u vezi s izlaskom Velike Britanije iz Europske unije stvara i veliku nervozu u našim tvrtkama koje izvoze na to tržište. Već se mjesecima pripremaju na sve moguće opcije. Iako nam je Velika Britanija tek 18-ti vanjskotrgovinski partner, velikim izvoznicima - poput Plive ili Simplexa, ova igra živaca itekako bi mogla otežati buduće poslovanje.

U najprometnijoj europskoj trajektnoj luci, britanskom Doveru, sve je spremno za različite scenarije. Zbog neizvjesnosti i u vezi s datumom i vezi sa sporazumom, ne zna se hoće li se za desetak dana ondje stvarati zastoji i kolone kamiona natovarenih robom.

Preko luke Dover stižu i lijekovi iz Plivinih tvornica. Godišnja vrijednost Plivina izvoza na Otok veća je od 130 milijuna kuna. Već se dugo spremaju za sve scenarije.

- Mi smo morali podići dio zaliha za određene proizvode, nas je izrazito strah da ne dođe do nestašica, da pacijenti ne ostanu bez lijekova - kaže Mihael Furjan, predsjednik Uprave Plive.
Vidmarović: Britanski parlament uživa u moći, pitanje je hoće li je htjeti pustiti
Uz logističke probleme, morali su se pripremiti i za dodatnu administraciju potrebnu za registraciju lijekova i izvoz izvan Europske unije, a zabrinjava ih naravno i uvođenje carina.

- Nama je najbolji scenario da zapravo dođe do dogovora i da postoji barem prijelazno razdoblje, ako ne trajno rješenje koje je isto ili vrlo slično današnjem - naglašava Furjan.

Različite strategije opreza uspostavili su i u tvrtki Simplex iz Slavonskog Broda. Njihov su svakodnevni posao liftovi, a od 2016. ugrađuju ih i u poslovne tornjeve Londona. I oni se nadaju kakvom takvom dogovoru.

- Što god je dogovoreno u nekom kontroliranom okviru, sigurno će omogućiti jedan prijelazni period da se tekući ugovori završe ili nastavi poslovanje po nekim uvjetima - pretpostavlja Danijel Kušljić, operativni direktor Simlexa.

Spremni su odavno i za crni scenarij povlačenja s tržišta, prilagodili su  poslovanje, logistiku i broj ljudi u Londonu. No vjeruju da će biznis ipak naći neko rješenje.

- Mi želimo ostati prisutni tamo, prilagodit ćemo se novim propisima i regulacijama i probat ćemo naći najoptimalniji model poslovanja - uvjeren je Kušljić.

Unatoč političkoj nepredvidivosti brexita i svim problemima koje nosi, dobre bi i prilagodljive tvrtke te konkurentni proizvodi trebali pronaći put suradnje i trgovine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!