Hrvatske tvrtke ozbiljno shvaćaju izazove vezane uz ESG ciljeve

15.06.2023.

19:54

Autor: HRT/D.M./Hina

ESG - okolišni, društveni i upravljački ciljevi

ESG - okolišni, društveni i upravljački ciljevi

Foto: JOURNEY STUDIO7 / Shooterstock

Tvrtke u Hrvatskoj ozbiljno su shvatile izazove koje im nameće proces prilagodbe direktivama EU vezanima uz integriranje okolišnih, društvenih i upravljačkih ciljeva (ESG) u poslovanje, pokazao je panel o izazovima i prilikama tzv. ESG agende, održan u četvrtak u organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) i tvrtke Educamix.

Na panelu su sudjelovale predstavnice različitih sektora i tvrtki (Podravka, INA, Atlantic, Philip Morris, Feelsgood, Educamix). Panel je vodila direktorica ESG-a u HUP-u Nataša Novaković, a raspravljalo se o najboljim praksama i teškoćama koje donosi obvezna prilagodba europskom zakonodavstvu te odgovaralo na pitanja prisutnih gospodarstvenika, navodi se u priopćenju.

Bjelodano je da sektor i veličina tvrtke kao i njena osnovna djelatnost diktiraju i način na koji će se okolišni, društveni i upravljački (ESG) ciljevi integrirati u poslovanje, no nekoliko je pristupa svima zajedničko, istaknuto je na panelu. 

Održivo poslovanje i cjeloživotno učenje


To je, prije svega, usvajanje organizacijske kulture temeljene na principima održivosti, zatim, etično poslovanje kao temeljna svrha svake poslovne strategije što uključuje i suradnju svih zaposlenika bez obzira na razinu upravljanja i, konačno, osposobljavanje zaposlenika i upravljačkih struktura kao nužni preduvjet učinkovitih procesa i postignuća na planu održivog poslovanja i ispunjavanja zakonskih obveza o nefinancijskom izvještavanju.


U tom stjecanju znanja i potrebnih kompetencija treba se koristiti velikim mogućnostima upotrebe tehnologije u obrazovanju, prije svega u cjeloživotnom učenju. Sudionicima je, kao ilustracija, prikazan i kratki edukativni video uradak o važnosti integriranja okolišnih, društvenih i upravljačkih ciljeva u područje ljudskih resursa, koji je dio holističkog paketa takozvanog mikro učenja namijenjen tvrtkama za edukaciju zaposlenika o osnovama održivog poslovanja, zaključuje se u priopćenju. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!