Hrvatski namještaj osvaja inozemstvo

13.05.2018.

18:51

Autor: R.D./D.P./HRT

default error photo
Čini se da smo napokon prestali biti samo zemlja koja izvozi trupce. U Požegi slavonski hrast postaje namještaj od masivnog drva.
Za razliku od ukupne industrijske proizvodnje, koja je u padu posljednjih četiri od pet mjeseci, naša drvna industrija u prva tri ovogodišnja mjeseca ima izvrsne rezultate. Samo u ožujku proizvodnja namještaja porasla je za gotovo 20 posto, i to zbog sve veće potražnje za hrvatskim namještajem u inozemstvu.

Namještaj iz Hrvatskog zagorja odlazi u 55 zemalja, ponajviše Francusku i Belgiju. Raste izvoz hrvatskog namještaja, ali i prozora i vrata, a četvrti smo u svijetu po izvozu masivnog parketa.

Čini se da smo napokon prestali biti samo zemlja koja izvozi trupce. U Požegi slavonski hrast postaje namještaj od masivnog drva. I više od 85 posto proizvoda ide na inozemno tržište. S manjim doprinosima na plaće bili bismo još konkurentniji, dodaju poslodavci.

Dugo se govorilo kako Hrvatska izvozi trupce, a uvozi gotov namještaj. Danas za to nema argumenata, kažu. Prihodi od izvoza s 300 milijuna prije 15 godina porasli su na milijardu i 200 milijuna eura, a trupci u tome čine samo oko 5 posto.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!