12:18 / 29.12.2018.

Autor: E.L.S./I.B./HRT

Hrvatski pjenušac među najboljima u svijetu

-

-

Foto: - / -

Valja i znati nešto o pjenušavim vinima, kako ih poslužiti i piti, čak i otvoriti! Primjerice, jako "pucanje" pri otvaranju boce zapravo se smatra nepristojnim.
U prvih devet mjeseci ove godine Hrvatska je izvezla 205 hektolitara pjenušca u vrijednosti 465 tisuća eura, što je znatno više nego prije. Prošle godine izvezli smo 158 hektolitara. Najviše šampanjca izvezemo u Nizozemsku, Italiju i Crnu Goru.

Zahvaljujući bogatstvu sorti vinove loze Hrvati još od davnina proizvode pjenušava vina. Na zlatnome otoku Krku, u Vrbniku, proizvodnja pjenušca obnovljena je potkraj devedestih, a bez lažne skromnosti možemo reći da pjenušci hrvatskog podneblja, proizvedeni klasičnom metodom, ne zaostaju za najboljima u svijetu.

Pjenušce možemo piti, kažu enolozi, kao aperitivno vino, uz neke sireve, ili plodove mora, a malo tko od nas nije čuo za legendarni doručak - pjenušac i jagode. Ipak, pjenušavo vino treba znati dobro ohladiti, ali i otvoriti.

Uobičajeno naglo otvaranje boce uz izlijetanje čepa specifično je za slavlja, no potpuno pogrešno i čak, kažu enolozi, nepristojno. Jer pjenušac se smatra kraljem vina. Bez obzira na to je li brut, suhi ili neki treći. Bilo da je nastao tradicionalnim vrenjem ili čak pod morem. U njemu treba uživati i još jednom mu se nakloniti!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!