11:53 / 31.03.2021.

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HTV

Hrvatski proizvodi - kako da vam netko ne podvali "mačka u vreći"?

Uvodi se oznaka "Dokazana kvaliteta Hrvatska"

Uvodi se oznaka "Dokazana kvaliteta Hrvatska"

Foto: Ilustracija / Pixabay

Kada kupujemo namirnice za blagdanski stol, većina nas voli kupiti domaće, hrvatske proizvode. No, vrlo često nas muči radi li se doista o hrvatskim proizvodima – ponekad bismo izdvojili i koju kunu više, ali se bojimo da će nam netko podvaliti "mačka u vreći". To se odsad više ne bi trebalo događati. Naime, svi proizvodi koji će nositi novu oznaku "Dokazana kvaliteta Hrvatska" morali bi garantirati da je proizvod upravo iz Hrvatske.

- Ministarstvo poljoprivrede slušalo je zahtjeve potrošača i proizvođača da, bez obzira na veliki broj postojećih oznaka i propisa o označavanju hrane i zemlje podrijetla, nedostaje jedan ovakav sustav koji daje određenu garanciju i obavijest o dodanoj vrijednosti i zemlji podrijetla samog proizvoda. Ovaj sustav je namijenjen poljoprivrednim prehrambenim proizvodima – obuhvatili smo sve sektore. Označava se proizvod koji ima višu dodanu kvalitetu unutar sektora u kojem se nalazi, osim standarda i kvalitete koji su propisani posebnim propisima, objašnjava za emisiju HTV-a "Dobro jutro, Hrvatska" Sanja Kolarić-Kravar, načelnica sektora za kvalitetu hrane Ministarstva poljoprivrede.

Radi se o "dobrovoljnom" sustavu, gdje proizvođači sami kreiraju specifikaciju i uvjete, stoga je bitno da kod prijave sudjeluje što više proizvođača iz određenog sektora – oni će zajednički, i iskustvom i radom, doprinijeti boljoj specifikaciji i mogućnosti da se uključi što veći broj proizvođača.

Postoje dvije vrste oznaka - "Dokazana kvaliteta" za proizvode kojima glavni sastojak nije iz Hrvatske te "Dokazana kvaliteta Hrvatska" koja jamči kako su i glavni sastojak i proizvodnja iz Hrvatske.

Sektor voća prvi se javio Ministarstvu poljoprivrede za uvođenje ovih oznaka. Ipak, oznake još uvijek nisu na proizvodima – sustav mora proći prigovor na nacionalnoj razini, a onda se mora notificirati Europskoj komisiji. Zatim proizvođač odabire ovlašteno kontrolno tijelo koje provjerava je li proizvodnja sukladna specifikaciji – ako je sve kako treba, proizvođač može koristiti oznaku "Dokazana kvaliteta".

Proizvodi s ovim oznakama bit će dostupnima potrošačima i izvan Lijepe naše.

- Napravili smo oznaku tako da bude jedinstvena za potrošače – to će biti jasna poruka potrošačima i na hrvatskom, ali i onima na sve zahtjevnijem europskom tržištu. Imamo dvostruku kontrolu, ovlašteno tijelo te inspekciju na tržištu. Potrošači mogu biti sigurni da su proizvodi s ovom oznakom stvarno prekontrolirani, kaže Kolarić-Kravar te dodaje kako su proizvođači također zadovoljni uvođenjem ovakvog sustava.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!