17:08 / 10.12.2019.

Autor: Sanja Kos-Bojanić/Regionalni dnevnik/I.D./HRT

Hrvatski stočari upoznali izraelsku tehnologiju proizvodnje mlijeka

-

-

Foto: - / -

Izraelska je poljoprivreda u samom svjetskom vrhu po korištenju najmodernije tehnologije.
Na poziv Veleposlanstva države Izrael u Hrvatskoj, dvadesetak proizvođača mlijeka iz Koprivničko-križevačke i Virovitičko-podravske županije boravilo je u Izraelu. Posjetili su tamošnje farme i upoznali se s najnovijom tehnologijom u proizvodnji mlijeka.

Marina Stručić
iz Svete Helene pokraj Križevaca vratila se s osmodnevnog putovanja po Izraelu. Ondje je s još 18 poljoprivrednika obilazila farme, čudila se modernoj tehnologiji i mogućnostima prerade mlijeka i, naravno, to sve uspoređivala sa svojim gospodarstvom. Ako je to uopće usporedivo, jer izraelska je poljoprivreda u samom svjetskom vrhu po korištenju najmodernije tehnologije.

- Njihove veterinarske usluge su možda kud i kamo manje nego naše, oni plaćaju veterinara postotak po njegovom učinku dok je kod nas po dolasku na dvorište, a ne po učinku, tako da je to bilo jedno jako, jako lijepo iskustvo, kaže Stručić.

Vrlo rado bi dio toga što je vidjela u Izraelu primijenila na svojoj farmi u Svetoj Heleni, ali za sada o tome može samo maštati.

- Oni imaju puno više opreme, praćenja koliko se krava kreće koliko krava leži, koliko pojede, mogu prevenirati bolesti. Veliki, veliki je to napredak, izjavila je.

Prosječna proizvodnja mlijeka od 13 i pol tisuća litara mlijeka po jednoj mliječnoj kravi za većinu naših stočara još je cilj koji tek trebaju dostići.

- Našim poljoprivrednicima je bilo najinteresantnije vidjeti sustav navodnjavanja. Oni osiguravaju prostor od 30 do 40 kvadrata po kravi, kaže Marina Ivančan iz proizvođačke organizacije "Drava Sava".

Naši bi, kažu u šali, u takve prostore smjestili još bar stotinjak grla. Bez obzira na različitosti u klimi, kulturi ili tehnologiji putovanje hrvatskih stočara u Izrael ocjenjuju odličnom edukacijom i izvrsnim iskustvom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!