Hrvatskoj će ove godine trebati oko 70 tisuća sezonskih radnika u turizmu. No, poslodavci će samo manji dio pronaći na domaćem tržištu rada. Kako bi osigurali radnike, nude i veće plaće.
23.03.2025.
19:47
Autor: Ana Bralić/M.M./Dnevnik/HRT
Hrvatskoj će ove godine trebati oko 70 tisuća sezonskih radnika u turizmu. No, poslodavci će samo manji dio pronaći na domaćem tržištu rada. Kako bi osigurali radnike, nude i veće plaće.
Iz mjeseca u mjesec stotine oglasa za radna mjesta u sektoru turizma, ugostiteljstva, trgovine. Odrađena je i manifestacija Dani poslova u turizmu.
- Koja je ove godine održana u šest hrvatskih gradova: Bjelovaru, Požegi, Virovitici, Osijeku, Sisku i Zagrebu, to je jedna prilika gdje se poslodavci direktno mogu povezati sa zainteresiranim osobama za zapošljavanje, rekla je Maja Čeko, rukovoditeljica Odjela za tržište rada, Područni ured HZZ Šibenik.
A velike hotelske kuće mjesecima regrutiraju potreban kadar.
- Trenutno smo u fazi dogovora s novim zaposlenicima, kontaktiranjem naših stalnih sezonaca i praktički očekujemo da bi tamo negdje do 5. mjeseca trebali imati više-manje kompletiranu sliku što se tiče radne snage za ovu sezonu, rekao je Matej Rukavina, direktor Odjela ljudskih resursa hotelskog naselja.
Sezonce je mnogo lakše pronaći onima koji rade cijelu godinu.
- Jedna od boljih stvari je što smo već posljednje 2-3 godine u stalnom kontaktu sa sezoncima koji ostaju blizu nam, u pomoć kad imamo neke kongrese, konferencije, rekao je Marko Plavčić, direktor marketinga hotelske tvrtke.
No, manji poslodavci u turističkim mjestima svjesni su da ih svaku sezonu čeka nova potraga.
- Nešto se tih radnika od prošle godine može povući u slijedeću godinu, ti neki kvalitetni radnici ostaju. Ali opet ostaje veliki broj koji svake godine trebate tražiti ispočetka. Dosta je teško, moramo tražiti radnike iz trećih zemalja, rekla je Anita Periš, voditeljica smještajnog objekta.
Boljim uvjetima rada, prije svega povećanjem plaća, poslodavci nastoje na vrijeme osigurati potrebnu radnu snagu.
- Mogu reći da će samostalni konobari u sezoni zarađivati između 1400 i 1600 eura neto, specijalisti na pozicijama kuhara između 1600 i 1800, dok npr. pozicije u domaćinstvu kao što su sobarice i čistačice će zarađivati otprilike 1300 i 1400 eura neto u ljetnoj sezoni, rekao je Matej Rukavina.
Nastoje hotelijeri privući i one koji tek ulaze na tržište rada.
- Radimo neke temelje na mlađim zaposlenicima, studentima i srednjoškolcima, koji izađu iz svog obrazovanja i nastave dalje zapošljavati kod nas, rekao je Marko Plavčić.
Problem sezonske radne snage iz godine u godinu sve je izraženiji, no nema kvalitetnog rješenja. Samo veliki poslodavci u turizmu, koji rade cijelu godinu, donekle mogu zadržati kvalitetan kadar.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!

Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija.
Sva prava pridržana.
hrt.hr nije odgovoran za sadržaje eksternih izvora