Hrvatski ulazak u eurozonu i Schengen otvorit će nove prilike i za korejske tvrtke

17.11.2022.

12:27

Autor: Hina/HRT/D.S.

10. Hrvatsko-korejski poslovni forum

10. Hrvatsko-korejski poslovni forum

Foto: Sanjin Strukic / PIXSELL

Ulazak Hrvatske u eurozonu i Schengen otvorit će nove poslovne prilike i za korejske tvrtke koje posluju u Hrvatskoj i s Hrvatskom, rečeno je na korejsko-hrvatskom poslovnom forumu.

Veleposlanik Republike Koreje u Republici Hrvatskoj Hong Sung-wook istaknuo je da sada već tradicionalni forum pomaže tvrtkama i poduzetnicima iz Koreje i Hrvatske da se bolje povežu i stvaraju nove poslovne prilike. 


Sung-wook je čestitao hrvatskoj vladi na skorom pristupanju eurozoni, a vrlo vjerojatno i šengenskom prostoru, pozvavši ujedno sve poslovne ljude iz Koreje da iskoriste prostor koji će se otvoriti ulaskom Hrvatske u te integracije. Veleposlanik to vidi kao priliku za snažan iskorak i u hrvatsko-korejskim poslovnim odnosima.


Potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner istaknuo je tradicionalno dobre i prijateljske korejsko-hrvatske odnose koji traju već više od 30 godina. Dva naroda, prema njegovim riječima, gaje snažne ekonomske veze u nizu sektora u kojima se trgovina dobro odvija. Velik prostor za napredak poslovnih odnosa Reiner vidi prije svega u IT industriji, transportu, infrastrukturnim projektima i energetici.  


Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Hrvoje Bujanović također je podsjetio na dobre veze Hrvatske i Koreje, istaknuvši uz ostalo ulaganje Hyundaija u Rimac Automobile, ali i brojne korejske turiste koji iz godine u godinu posjećuju hrvatsku obalu i Zagreb.


Podaci iz razdoblja prije pandemije pokazivali su koliko je Južna Koreja za Hrvatsku važno emitivno tržište. Prije pandemije, 2019. godine, u Hrvatsku je dolazilo više od 400.000 turista iz Južne Koreje, koji su ostvarili preko 511.000 noćenja. Za Grad Zagreb, prije pandemije gosti iz Južne Koreje bili su drugi po brojnosti stranih gostiju. 


Direktor Korejskog poslovnog centra u Zagrebu Chae Heek-wang istaknuo je da taj klub u Hrvatskoj posluje od 1996. te da kod nas trenutačno posluje desetak korejskih tvrtki. Uz ostalo, osim daljnjeg širenja suradnje u IT-u, turizmu i nizu ostalih sektora, Chae Heek-wang se nada i snažnijem probijanju korejske hrane na hrvatsko tržište.


Tijekom foruma uručeno je i 3.000 medicinskih flastera za djecu koje je Klinici za dječje bolesti Zagreb donirala korejska tvrtka Health & Beauty Wooshin Labottach.


Forum je održan u organizaciji Veleposlanstva Republike Koreje u Republici Hrvatskoj, u suradnji s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja, Hrvatskom gospodarskom komorom, Korejskim poslovnim centrom u Zagrebu (KOTRA) te Hrvatsko-korejskim poslovnim klubom.


Održava se svake godine u Zagrebu od 2013., s glavnim ciljem promicanja partnerstva između Koreje i Hrvatske. Budući da se ove godine obilježava 30. obljetnica diplomatskih odnosa između Koreje i Hrvatske, ovogodišnji forum održan je pod nazivom "Obilježavanje 30 godina gospodarskih veza: prošla postignuća, sadašnjost i budućnost".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!