Dan Slovenije u Hrvatskoj, cilj jačanje gospodarske suradnje

05.05.2022.

20:34

Autor: Zvjezdana Heina/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Hrvatsko-slovensko partnerstvo

Hrvatsko-slovensko partnerstvo

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Dan Slovenije u Hrvatskoj ove je godine održan u Zaprešiću uz sudjelovanje stotinjak hrvatskih i slovenskih tvrtki koje žele ojačati partnerstvo. Pandemija i rat na istoku Europe nakratko su usporili suradnju, no poslovni skup dao je vjetar u leđa novim projektima i ulaganjima.

Edukativni robot čakovečke inovativne tvrtke mogao bi se naći i u slovenskim školama.

- Ovaj skup nam je prilika da proširimo suradnju i da se pozicioniramo na slovenskom tržištu jer nam je zanimljiv taj pedagoški sektor, rekla je Darinka Bistrović, vlasnica Didacta advance, Čakovec.

A na ležaljkama mogli bi se odmarati Hrvati i Slovenci u butik hotelu u Rogaškoj Slatini.

- To je slovenska firma financirana hrvatskim kapitalom. Kriza nas je povezala i naša suradnja svakim danom jača, rekla je Zdenka Ploj, direktorica hotela, Rogaška Slatina.

- Mi radimo sa najnaprednijim materijalima drvne tehnologije, cijene su otišle gore teško nam je, ali predaja nije opcija, kaže Davor Kovačić, Lala, Zagreb.

Teško je poslovati u izazovnom vremenu, slažu se i slovenski poduzetnici, ali ne odustaju od ulaganja u Hrvatsku.

- Bavimo se plemenitim metalima. Naša je želja bila da dobru praksu koju smo iz nule stvorili u Sloveniji prenesemo u Hrvatsku, da zaposlimo ljude, rekla je Irena Linasi Rogač, direktorica Valores, Ljubljana.

Novi projekt otkriva i ovaj slovenski profesor koji radi u zagrebačkoj tvrtki za zaštitu okoliša.

- Najznačajniji projekt je u Mariboru gdje smo isporučili prvo hrvatsko bioplinsko postrojenje da se može obrađivati organski otpad, rekao je Gregor Zupančić, voditelj razvoja Croteh Zagreb.

- To su sve zajednička ulaganja hrvatski kapital i slovenska mudrost I know how i obratno i mislim da zajedno možemo puno napraviti, rekla je Sanela Dropulić, direktorica poslovna zajednice Osjeti Hrvatsku.

Bilo bi dobro ojačati suradnju jer Slovenija i Hrvatska zajedno čine tek 1 posto BDP-a europskog gospodarstva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!