Hrvatsko-turski poslovni forum: Brojni potencijali za suradnju

08.09.2022.

Zadnja izmjena 16:20

Autor: T.V./HRT

Recep Tayyip Erdogan i Zoran Milanović

Recep Tayyip Erdogan i Zoran Milanović

Foto: Davor Puklavec / PIXSELL

Hrvatska i Turska imaju potencijala za jačanje gospodarske suradnje, posebice u područjima energetike, ICT-ja, graditeljstva, poljoprivrede, prehrambene industrije, turizma, istaknuto je u četvrtak na Hrvatsko turskom-poslovnom forumu "Investicije i izvoz" na kojem su sudjelovali predsjednici Republike Hrvatske i Republike Turske Zoran Milanović i Recep Tayyip Erdoan.

Uvodni govor održao je Nail Olpak, predsjednik DEİK - Odbora za ekonomske odnose s inozemstvom Republike Turske. 

Forumu prisustvuju i hrvatski i turski predsjednici Zoran Milanović i Recep Tayyip Erdogan koji su se obratili sudionicima Foruma.

Prvi se okupljenima obratio predsjednik Milanović koji je pozdravio sve prisutne i zaželio im uspješan rad. Istaknuo je dobre hrvatsko-turske odnose. Sadašnji je trenutak nazvao - savršenom olujom. Na kraju govora poručio je kako nova pravila postavljaju hrabri i pametni.

- Živimo u vremenu velikih promjena međunarodnog ekonomskog krajolika, suočeni s poremećajima u globalnom oporavku i opasnosti da nacionalni ekonomski prioriteti zasjene dugoročne globalne ciljeve. Porast nejednakosti, klimatske promjene i demografski izazovi nisu rješivi unutar nacionalnih granica niti velikih, a posebno niti malih država. Odgovor je u širenju i produbljivanju međusobnih veza, prepoznavanju i uvažavanju različitih interesa, naravno, ne nepomirljivih interesa, ali o tome ovdje ne govorimo, te zajedničkom radu na postizanju međusobno korisne ravnoteže, poručio je Milanović. 

Rekao je i kako mu je drago što će se službenim posjetom predsjednika Republike Turske učvrstiti međusobno povjerenje te potaknuti napredak u odnosima dviju zemalja.

- Iskreno vam želim uspjeh u svemu dobrom što radite i planirate. Pozivam vas da nastavite težiti svemu što nas spaja, prije svega, nizom zajedničkih poduzetničkih i poslovnih inicijativa, kao i otkrivanju novih područja za buduću suradnju, istaknuo je Milanović.

Sudionicima Foruma zatim se obratio turski predsjednik Erdogan koji je podsjetio da se ovo godine obilježava 30-a godišnjica hrvatsko-turskih diplomatskih odnosa. Rekao je kako je s predsjednikom Milanovićem imao vrlo konstruktivne razgovore o gospodarskim i trgovinskim odnosima dviju zemalja te izrazio nadu u produbljivanje te suradnje i unaprjeđivanje prijateljskih odnosa.

- Turska i Hrvatska su zemlje partneri u smislu njihove regionalne posebnosti, lokacije i gospodarstva. Obećavajući je zamah koji smo u našoj gospodarskoj i trgovinskoj suradnji postigli posljednjih godina. Robna razmjena na početku 2021. godine iznosila 387 milijuna dolara da bi na kraju godine dosegnula gotovo 900 milijuna dolara. Cilj je da ona u kratkoročnom razdoblju bude dvije milijarde, a u dugoročnom pet milijardi dolara. Postupno se razvija i naša suradnja u području ulaganja, ponosni smo na činjenicu da naše tvrtke obavljaju teške poslove u različitim sektorima posebice u energetici, građevinarstvu, infrastrukturi, turizmu i bankarstvu. Zbog toga se nadam a će gospodarski forum koji danas ovdje održavamo povećati snažan zamah koji bilježimo u našim trgovinskim i ekonomskim odnosima i utrti put novim mogućnostima suradnje, poručio je, među ostalim, Erdogan.

- Spremni smo pružiti sve vidove pogodnosti hrvatskim investitorima, kazao je te dodao kako vjeruje da će suradnja Hrvatske i Turske zasigurno doprinijeti ne samo razvoju dviju zemalja, već i cijele regije. 

Forum je održan u organizaciji Lider media i Kluba izvoznika, a okupio je predstavnike 75 tvrtki iz Turske te 160 hrvatskih tvrtki.

Sastavni dio Foruma su izravni poslovni razgovori, tzv 'speed dating' predstavnika hrvatskih kompanija s turskim članovima poslovne delegacije.

Poslovni forum se održava s ciljem unapređenja poslovne suradnje između Hrvatske i Turske.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!