Hrvatskoj kronično trebaju - majstori

25.09.2018.

14:44

Autor: S.B./M.M./HRT

default error photo
Hrvatskoj kronično nedostaje stručne radne snage mnogih profila. Situacija u obrtništvu Bjelovarsko-bilogorske županije pomalo se popravlja.
Hrvatskoj kronično nedostaje stručne radne snage mnogih profila. Situacija u obrtništvu Bjelovarsko-bilogorske županije pomalo se popravlja - registrirano je oko 1.100 obrta, 20-ak više nego lani. Raste i interes za majstorskim ispitima - nužnim za obrazovni sustav, ali i za pokretanje vlastitoga posla.

U Hrvatskoj se priprema uvođenje dualnog sustava obrazovanja u strukovnim školama koji se u zapadnoeuropskim zemljama odavno pokazao učinkovitim. A to znači pola školovanja provedenog na praksi.

Jedino što je istina je da se zanat može naučiti samo kod majstora i Obrtnička komora opsežne pripreme radi za taj budući sustav. Do kraja godine o tome će se donijeti odluka, kaže Goran Grgić, predsjednik Obrtničke komore Bjelovarsko-bilogorske županije.

No, posljednje dvije godine, kažu mjerodavni, situacija se pomalo popravlja.

Županija ih želi zadržati nizom mjera - od onih za razvoj obrtništva i nabavu opreme do sufinanciranja dokumentacije za prijavu na europske i nacionalne fondove.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!