09:28 / 10.09.2019.

Autor: M.Š./Hina

Hrvatskoj nedostaje 2000 robota

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

Razlog za hrvatsko kaskanje za automatizacijom jednim dijelom može biti i u tome što nemamo automobilske industrije, gdje je angažirana trećina svih robota u svijetu.
U pet godina u svijetu je udvostručen broj industrijskih robota, Hrvatska gospodarska komora posljednji je put 2017. godine izbrojila 175 robota u hrvatskoj industriji i gospodarstvu, a njihovo je mišljenje da ih je već tada trebalo biti dvije tisuće, piše u utorak Večernji list.

Svjetski ekonomski forum podsjeća na snažan rast potražnje za robotima koji se zasad najviše koriste u Južnoj Koreji, Singapuru, Njemačkoj, Japanu i Danskoj. Zemlje srednje i istočne Europe također drže korak u automatizaciji i prebacivanje poslova na robote.

Automobilskom industrijom krcata Slovačka već ima dva i pol robota na tisuću radnika te je na pola puta da sustigne europskog lidera u robotici Njemačku. Slovenija je također rame uz rame sa Slovačkom, dok se Hrvatska sporo probija i u tom svijetu.

Razlog za hrvatsko kaskanje za automatizacijom jednim dijelom može biti i u tome što nemamo automobilske industrije, gdje je angažirana trećina svih robota u svijetu.

No, hrvatski guverner Boris Vujčić, koji često ponavlja da se problemi s nedostatkom radne snage mogu prevladati i korištenjem robota, ističe da svijet ulazi u treću eru automatizacije, u kojoj će mašine preuzimati pametne poslove i konkurirati ljudskom radu u relevantnim mislećim poslovima.

Ta će tranzicija ipak potrajati dok god je ljudski rad jeftiniji od robota.  

Vujčić očekuje da će se naročitom brzinom automatizirati poslovi prometa, građevinske industrije, prodaje i prevođenja. Razvoj tehnologije također može znatno smanjiti buduće probleme koji proizlaze iz demografskih kretanja za Hrvatsku, čemu se potrebno aktivno posvetiti, mišljenja je guverner. 
Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!

Uzme li se u obzir stanje hrvatskoga gospodarstva s nedostatkom kvalificirane radne snage ili radne snage općenito, robotizacija se može vidjeti kao jedan od načina povečanja produktivnosti, ili čak kao jedini piše u utorak Večernji list.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!