18:14 / 11.06.2019.

Autor: Dijana kovaček/I.H./HRT

HS Produkt dobitnik je FINA-ine nagrade Zlatna bilanca

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Karlovačka tvrtka HS Produkt ukupni je pobjednik - dobitnik Zlatne bilance za najuspješnijeg poduzetnika u 2018.
Financijski rezultati poduzetnika u 2018. bili su bolji nego što pokazuju makroekonomski podaci o stopi rasta. Naime, prema podacima Fine, povećao se broj zaposlenih kod poduzetnika za 46 000 ili za 5,2%, prihodi su rasli 8,6%, a bruto dobit povećala se za 14,3%. Najboljima među poduzetnicima prema financijskom rejtingu Fina je dodijelila tradicionalnu nagradu Zlatna bilanca.

Karlovačka tvrtka HS Produkt ukupni je pobjednik - dobitnik Zlatne bilance za najuspješnijeg poduzetnika u 2018. Ta prerađivačka tvrtka, proizvođač oružja, zahvaljujući izvozu i ulaganjima u inovacije već godinama bilježi rast financijskih pokazatelja.

- Naša je odluka bila da prvo stvorimo ime i referencu u Americi, fokusirani smo bili na Ameriku, napravili smo tamo super uspjeh, a onda smo krenuli na neki način u osvajanje svijeta, govori direktor HS Produkta i dobitnik "Zlatne bilance" za 2018. Željko Pavlin.

Najviše investicija stiže iz mikropoduzeća i velikih tvrtki, dok je pad ulaganja Fina zabilježila u malim i srednjim poduzećima. No jedan od najuspješnijih hrvatskih startupova s pronalaženjem investitora - nema problema.

- Naša treća velika runda investicija treba biti 150 milijuna eura. 80 milijuna je dosad od HYundayia i Kie, i još 70 planiramo minimalno ove godine privući investicije. Već imamo investitore s kojima smo u pregovorima, ali to traje, kazao je Mate Rimac, izvršni direktor Rimac Automobila.

Iako se zasad još ne vidi napredak na ljestvici Doeing Business ili  HUP Skor, Vlada je mnogo napravila na rasterećenju poslovanja poduzetnika, kaže ministar gospodarstva, optimističan u prognozama rasta BDP-a.

- Uspijemo li i ustrajemo na Nacionalnom planu reformi, povučemo li do kraja sljedeće godine svih 10.7 milijardi alociranih sredstava iz strukturnih fondova Europske unije, 2020. završit ćemo s gospodarskim rastom od 5%, rekao je ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat.

Među onima koji vuku gospodarstvo bez sumnje je i svih 11 nagrađenih Zlatnom bilancom, a zaslužili su je, kažu u Fini, prema matematički preciznim pokazateljima poput profitabilnosti, likvidnosti ili ekonomičnosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!