13:41 / 21.05.2019.

Autor: Hina

Huawei i Google traže rješenja za američku zabranu

-

-

Foto: - / -

Huaweijevo uvrštavanje na američku crnu listu vremenski se poklopilo s intenziviranjem trgovinskog rata između SAD-a i Kine.
Huwaei i Google raspravljaju o mogućim rješenjima za američka ograničenja kompanijama koje posluju s kineskim telekomunikacijskim divom, izjavio je u utorak njegov osnivač Ren Zhengfei za kineske medije.

Google je dobra i vrlo odgovorna kompanija, naglasio je Ren.

Dodao je da su Google i Huawei prošlog tjedna raspravljali o mjerama kojima je američko ministarstvo domaćim kompanijama nastojalo ublažiti posljedice ograničenja i obaveze dobivanja dozvole za isporuku proizvoda Huaweiju.

Ministarstvo je jučer objavilo da će biti pošteđene te obaveze u sljedeća tri mjeseca.

Google je odvojeno jučer priopćio kako će nastaviti podržavati postojeće Huaweijeve pametne telefone koji koriste njegov operativni sustav Android. Međutim, nakon što ograničenja stupe na snagu, neke popularne usluge kao što su Google Maps i Gmail mogle bi biti nedostupne na Huaweijevim mobitelima, što ih čini manje poželjnima.

Zabrana također utječe na američke proizvođače čipova kao što su Intel, Qualcomm, Xilinx i Broadcom. Kompanije su izvijestile zaposlenike da do daljnjega neće poslovati s Huaweijem, piše Bloomberg News, pozivajući se na upućene izvore.

Njemački proizvođač čipova Infineon jučer je također objavio da obustavlja isporuku čipova proizvedenih u SAD-u kineskoj kompaniji. Istodobno je opovrgnuo izvješća da je u potpunosti obustavio isporuku čipova Huaweiju.
Europa nastavlja vrlo blisku komunikaciju s nama, rekao je Ren, dodajući kako Huaweijeva tehnologija za mobilne mreže nove generacije 5G odgovara europskim potrebama.

Washington traži od europskih saveznika da ne koriste Huwaeijevu 5G tehnologiju iz sigurnosnih razloga. Američka vlada tvrdi da Huawei pomaže Pekingu u špijunaži iako to ničime nisu dokazali.

Trgovinska komora EU-a u Kini naglasila je jučer da se protivi zloupotrebi nacionalne sigurnosti u ime trgovinskih pregovora ili protekcionizma.

Ren pak tvrdi da se Huawei, drugi proizvođač pametnih telefona u svijetu, nakon Samsunga, može nositi s pritiskom SAD-a.

Naši su kapaciteti jako veliki. Kompanija neće imati negativan rast i ovo neće naštetiti industriji. Po pitanju 5G tehnologije, nitko ne može nadmašiti Huawei u sljedeće dvije do tri godine, rekao je kineski biznismen.

Huaweijevo uvrštavanje na američku crnu listu vremenski se poklopilo s intenziviranjem trgovinskog rata između SAD-a i Kine. Nakon višemjesečnih pregovora koji su propali prošlog mjeseca SAD je podigao carine na kineski uvoz vrijedan 200 milijardi dolara. Kina je uzvratila podizanjem carina na 60 milijardi dolara vrijedan uvoz iz SAD-a.

Trgovinski rat je poremetio opskrbne lance i uzdrmao tržišta, prijeteći svjetskom gospodarskom rastu.

Stručnjak Lucijan Carić o Huaweiju: Ovo je eskalacija gospodarsko-tehnološkog rata

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!