HUP i ekonomski stručnjaci upozorili na probleme rentijerstva i rentijerskog mentaliteta

03.03.2023.

Zadnja izmjena 14:09

Autor: HRT/IMS/A.V./Hina

Prvo izdanje "Ekonomske kave"

Prvo izdanje "Ekonomske kave"

Foto: Davorin Visnjic / PIXSELL

Prvo izdanje Ekonomske kave, susreta predstavnika Hrvatske udruge poslodavaca i ekonomskih stručnjaka, bavi se temom rentijerstva i rentijerskog mentaliteta, te njegovim negativnom utjecaju na cijelu ekonomiju. Jer, kako je istaknuto, dok porezni sustav teško opterećuje rad, država propušta oporezivati prihode od rente. Time se, ističu stručnjaci, šalje opasna poruka da je isplativije živjeti od rente nego raditi. 

Treba više valorizirati rad, a s druge strane raditi na mjerama kojima će se umanjiti popularnost rentijerstva, rekla je Irena Weber, direktorica Hrvatske udruge poslodavaca. 


- Porezi na rad višestruko su veći od poreza na prihod od iznajmljivanja. Na plaću od 10 tisuća kuna neto mjesečno ćete platiti 18 tisuća kuna poreza na godišnjoj razini. S druge strane turističkim najmom možete ostvariti prihode do 300 tisuća kuna godišnje i plaćati svega 300 kuna paušalnog poreza po krevetu, kazala je Weber napominjući kako je to direktna penalizacija rada.


Stoga HUP zahtijeva rasterećenje rada i izjednačavanje poreznog tretmana prihoda od rada i prihoda od iznajmljivanja, kada ono postaje posao, a ne mala djelatnost, istaknula je Weber.


Kroz svoj prijedlog porezne reforme, kako je navela, HUP traži da se neoporezivi osobni odbitak podigne na 5.000 kuna, niža stopa poreza na dohodak smanji s 20 na 15 posto, a viša stopa poreza na dohodak od 30 posto primjenjuje tek na primanja od 50.000 kuna naviše.


Potrebna nam je ta promjena porezne politike da zadržimo najbolje u našem gospodarstvu i privučemo talente iz drugih zemalja, rekla je Weber.


Grubišić: Paradoksalno je da ozbiljan biznis ne plaća gotovo nikakav porez


Ekonomski analitičar Andrej Grubišić je kazao kako je rentijerstvo oblik pasivnog prihoda i mnogi građani u Hrvatskoj su na neki način rentijeri.


Ako uzmete samo depozite u bankama to je neki oblik rentijerstva, narodne obveznice isto, rekao je napominjući kako se rentijerstvo najčešće povezuje s iznajmljivanjem apartmana na obali.


- Apsolutno je paradoksalno da imamo situaciju gdje doista netko ima ozbiljan biznis, a na koji se u biti ne plaća nikakav porez, rekao je te dodao kako to ne znači da ga treba opteretit do mjere da to bude opstruirajuće.


- Ali mora biti jednako opterećujuće kao za sve druge u sustavu, kazao je.


Mišljenja je da bi bilo koji priljev trebalo vezati na OIB i to oporezivati po jedinstvenoj poreznoj stopi.


Važnim smatra da bi, ako se eksploatira nekretninu na području određene lokalne samouprave, porez od iznajmljivanja trebao biti lokalni porez i iz njega se onda vodi računa o adekvatnosti infrastrukture.


Tako bismo, mislim, došli u situaciju koja nije idealna, ali je bolja od trenutačne, rekao je.


Grubišić je kazao kako turizam ima povlašteni porezni tretman i kako se to najčešće objašnjava kako je riječ o grani od nacionalnog interesa.


- Porezni sustav bi trebao biti kalibriran tako da bilo tko ovdje da sjedi ovdje u dvorani sam odluči kojom granom će se baviti. Po meni ne postoje dobre grane za Hrvatsku. Postoje sektori industrije, niše i podniše za koje netko smatra da bi trebale biti propulzivne, zaključio je Grubišić. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!