13:19 / 03.01.2019.

Autor: HRT

HUP i HGK o rasterećenju gospodarstva RH

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Majetić je napomenuo da je važno da se s rasterećenjem ne prestane, pozvavši na nastavak analize svih nameta i procedura koje postoje u svakodnevnom poslovanju poslodavaca.
Glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) pohvalio je akcijski plan rasterećenja gospodarstva koji je Vlada prihvatila na današnjoj sjednici, istaknuvši da je važno da se ne prestane s daljnjim rasterećenjem gospodarstva.

Iz Hrvatske gospodarske komore (HGK) pozdravili su napore Vlade na rasterećenju gospodarstva te očekuju da se akcijski plan, kojim se planira rasterećenje od 626,74 milijuna kuna, što brže i potpunije realizira.


- Vlada o administrativnom rasterećenju gospodarstva 

- Pohvaljujemo akcijski plan rasterećenje gospodarstva koji je Vlada danas prezentirala, a kojim se planiraju uštede veće od 600 milijuna kuna, kazao je Majetić u izjavi za Hinu. To je, kako je rekao, izuzetno važno "jer će tih 600 milijuna kuna ostati u rukama poslodavaca, koji će s tim novcem moći investirati i povećavati plaće radnicima".

Istaknuo je pritom i pojednostavljenje procedura, koje je teže mjeriti novčano, a predstavljaju veliki trošak poslodavcima.  "Njihovim pojednostavljenjem", naveo je Majetić, "smanjuje se vrijeme koje poslodavci moraju trošiti da bi ispunili obveze prema državi". "Naročito je to", kako je kazao, "važno za male i srednje firme, koje nemaju puno resursa i gdje je svaka ušteda vremena izuzetno važna".

Majetić je napomenuo da je važno da se s rasterećenjem ne prestane, pozvavši na nastavak analize svih nameta i procedura koje postoje u svakodnevnom poslovanju poslodavaca. Smatra da je potrebno i donošenje alata koji će kontrolirati uvođenje bilo kakvog novog nameta, nove procedure, novog postupka koji bi mogao stvoriti nove probleme za poslodavce.

- Treba uvesti ozbiljniju kontrolu kako se opet ne bi oteo kontroli broj novih nameta koji će doći građanima ili poslodavcima, poručio je Majetić. 

HGK očekuju što bržu realizaciju akcijskog plana rasterećenja gospodarstva

Akcijski plan za administrativno rasterećenje gospodarstva u 2019., koji je donijela Vlada, predstavlja razradu mjera predviđenih Programom reformi, a istodobno je riječ o trećem takvom programu kojim se nastavlja kontinuitet provedbe mjera u području rasterećenja gospodarstva, navode iz Hrvatske gospodarske komore.

- U tom kontekstu pozdravljamo napore Vlade usmjerene prema olakšavanju poslovnih aktivnosti, osobito jer svi relevantni međunarodni pokazatelji stanja konkurentnosti i kvalitete poslovnog okruženja upozoravaju na stagnaciju i slab pomak Hrvatske u odnosu na slične zemlje, istaknuo je direktor sektora za financijske institucije i ekonomske analize HGK Zvonimir Savić.

Napominje da je Hrvatska prema indeksu konkurentnosti Svjetskog ekonomskog foruma, već nekoliko godina za redom najniže pozicionirana država središnje i istočne Europe.
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!