HUP i Nacionalna udruga ugostitelja potpisale sporazum o suradnji

17.03.2023.

10:22

Autor: T.D./HRT/Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Ivica Galovic / Pixsell

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) i Nacionalna udruga ugostitelja potpisale su u petak sporazum o suradnji u svrhu jačanja uloge ugostitelja u gospodarskom sustavu, izvijestili su iz HUP-a.

Sporazum su potpisali potpredsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Zdravko Karna i glavna direktorica HUP-a Irena Weber.

Glavni ciljevi suradnje su pokretanje zakonodavne inicijative i sudjelovanje u radu na izradi zakona i podzakonskih akata, zastupanje zajedničkih interesa pred tijelima javne uprave, sudjelovanje i praćenje donošenja propisa vezano uz EU zakonodavstvo te iniciranje projekata od zajedničkih interesa.

Ugostiteljski sektor, kako se navodi u priopćenju, već se duže vrijeme susreće s mnogim izazovima u svojem poslovanju, poput brojnih administrativnih procedura, nedostatka radne snage, prevelikog poreznog opterećenja i dr. 

- Jačanjem glasa ugostitelja, daje se važan doprinos dijalogu između poslodavaca te zakonodavca i izvršne vlasti, ističe se.

U ugostiteljstvu 60 tisuća zaposlenih

U priopćenju iznose podatke da ugostiteljstvo u Hrvatskoj izravno zapošljava više od 60.000 radnika, a svako radno mjesto u ugostiteljstvu dodatno generira tri radna mjesta u povezanim djelatnostima što dovodi do broja od 180.000 radnika izravno ovisnih o uvjetima poslovanja u djelatnosti pripreme i posluživanja hrane i pića.

Uvjeti s kojima se danas suočava ova grana ekonomije gotovo isključivo ovisi o funkcioniranju jedinica lokalne samouprave te interesu i želji pojedinih jedinica lokalne samouprave za konstruktivnim dijalogom, istaknuto je na potpisivanju sporazuma kojim je Nacionalna udruga ugostitelja postala pridruženi član HUP-a.

Weber je kazala kako je HUP svjestan značaja ugostiteljstva u gospodarskom sustavu i zato želi svojim djelovanjem ukazati na probleme s kojima se suočavaju i kroz svoje redovno djelovanje, pomoći u njihovom rješavanju.

- Uvjereni smo kako će naša suradnja biti katalizator mnogih pozitivnih promjena u područjima od zajedničkog interesa poput poreznog opterećenja rada, manjka radne snage, administrativnih te birokratske prepreke u poslovanju, ali i nekih tema koje su usko vezane za ugostiteljstvo poput zakonskog reguliranja napojnica, odobravanja dozvola za strane radnike i drugo, rekla je Weber.

Karna je istaknuo kako je ugostiteljstvo podnijelo veliki teret krize u proteklih nekoliko godina te vjeruje da će sada u suradnji s HUP-om kao socijalnim partnerom uspješnije rješavati izazove svojih članova.

Nacionalna udruga ugostitelja, kako se navodi, svoje početke ima još iz 2016. kad su se osnovale, na lokalnim razinama, samostalna ugostiteljska udruženja koja su prepoznala potrebu da izravno rješavaju poteškoće na koje nailaze u svojem poslovanju, a prvi takav problem bio je PDV koji je u tim godinama podignut na 25 posto.

Tako osnovana ugostiteljska udruženja ubrzo su počela koordinirati svoje djelovanje pa je tako i nastala krovna Nacionalna udruga ugostitelja koja danas okuplja ugostiteljska udruženja iz Zagreba, Bjelovarsko - bilogorske županije, Međimurja, Kvarnera i Istre, Splita, Hvara i Dubrovnika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!