HUP: Poduzetnici trebaju dobra pravila igre; ne penale u zadnjim minutama

14.12.2022.

16:21

Autor: Silvana Skočajić/Dnevnik/Hina/HRT

Glavna direktorica HUP-a Irena Weber

Glavna direktorica HUP-a Irena Weber

Foto: Robert Anic / PIXSELL

Poduzetnici trebaju dobra pravila i uvjete za rad te poreznu i pravnu sigurnost, kao i državu koja ne penalizira već pomaže onima koji je financiraju, istaknula je u srijedu glavna direktorica Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Irena Weber na tradicionalnom novogodišnjem susretu tog poslovnog udruženja.

- Trebaju nam dobra pravila i trebaju nam dobri uvjeti za rad. Najmanje što nam treba su nekakvi penali u zadnjim minutama, istaknula je Weber referirajući se na uvođenje dodatnog poreza na dobit za 2022. godinu.

Osvrnuvši se na proteklih godinu dana, kazala je da su u HUP-u bili glasni, kritični i konstruktivni, no isto tako su hvalili poteze Vlade koji su poticali i olakšavali poslovanje poduzetnicima.

- Mi jesmo solidarni i naravno da Vlada treba i mora donositi porezne propise, no ono što nas smeta je ta neizvjesnost, nesigurnost i potpuna promjena pravila igre, rekla je Weber.

Ocijenila je kako će 2023. biti teška godina, a 2024. vjerojatno isto takva.

- Godina pred nama je za hrabre, pametne i kvalitetne. Godina je to za poduzetnike u čijem je habitusu tražiti rješenja, gurati ekonomiju naprijed, stvoriti priliku za napredovanje i oduprijeti se svim izazovima, kazala je Weber te istaknula kako im za to treba podrška sustava koji će im olakšati uspjeh, a ne da ga usporava, te atmosfera u kojoj se izvrsnost potiče, a ne da se pokušava osporiti.

Poduzetnici, kako je kazala, "trebaju stabilan i pravedan pravni i porezni sustav i državu koja ne penalizira, nego pomaže onima koji je financiraju".

Furjan: 2023. će biti neizvjesna godina 

I predsjednik HUP-a Mihael Furjan kazao je da poduzetnici trebaju sustav koji im neće odmagati, kao i poreznu i pravnu sigurnost. Ujedno, ocijenio je da će 2023. "vjerojatno biti najneizvjesnija za sve nas, barem u zadnjih 20-30 godina.

- Ne znam što će se dogoditi, htjeli bismo da idemo prema miru. Takva situacija s cijenama energenata, sirovina i hrane je dugoročno neodrživa. Ipak, te su cijene na svjetskim tržištima počele padati. Vjerujem da ćemo ići u smjeru smirivanja, ali to je proces koji je vrlo spor, inertan i svi ćemo se zapravo suočavati sa stagflacijom iz koje je teško izaći, upoorio je, izrazivši nadu da će hrvatski poduzetnici iznaći načine da budu konkurentniji od drugih.

- Voljeli bismo da nam Vlada barem ne odmaže, istaknuo je.

Uvođenje poreza na ekstra profit, kako je kazao, dugoročno je vrlo loše za imidž Hrvatske kako investicijske destinacije, i u suštini vrlo diskriminatorno za neke velike poduzetnike.

- Ne samo da je retroaktivan, nego je u suštini diskriminatoran za neke velike poduzetnike. Oni koji su imali 100 milijuna dobiti, neki će platiti, neki neće, a razlozi zbog kojih hoće ili neće su fluidni i da se raspravljati o njima. Vjerojatno bi bilo bolje da je svima kratkoročno podignuta stopa poreza za dva posto, istaknuo je.

Velik broj poduzetnika koji će se smatrati oštećenim, dizat će ustavne tužbe, napomenuo je.

- Smatramo da će taj prikupljeni porez biti značajno manji od 2 milijarde kuna, pitanje je da li je to i milijarda kuna na ukupno 200 milijardi proračunskih kuna. Ako se htjelo opteretiti poduzetnike, možda se to moglo učiniti jednostavnije, dizanjem privremene porezne stope, rekao je.

I glavni ekonomist HUP-a Hrvoje Stojić u 2023. očekuje pojačanu neizvjesnost, dok bi se inflacija, nakon očekivanih oko 11 posto u ovoj godini, trebala u sljedećoj godini stabilizirati, no i dalje ostati relativno visoka, na razini prosječnih 7 do 8 posto.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!