HUP Skor: Najmanje smo konkurentni i najsporije se mijenjamo

21.11.2018.

10:28

Autor: M.M./P.F./S.M./Hina/HRT

default error photo
HUP Skor, kojim se mjeri napredak odnosno rezultat reformi u 12 područja ključnih za bolje poslovanje u Hrvatskoj, za 2018. godinu iznosi 37 bodova, što je za jedan bod manje nego 2017.
HUP Skor, kojim se mjeri napredak odnosno rezultat reformi u 12 područja ključnih za bolje poslovanje u Hrvatskoj, za 2018. godinu iznosi 37 bodova, što je za jedan bod manje nego godinu ranije, istaknuto je na predstavljanju tog indeksa u Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP).Ovaj HUP Skor pokazuje da ostajemo na začelju Europske unije, najgora smo članica, naglasila je predsjednica HUP-a Gordana Deranja. Podsjećajući kako HUP stalno upozorava na potrebu reformi, Deranja je rekla kako neće biti snažnijeg efekta na gospodarstvo ako reforme dolaze samo iz Ministarstva financija.

"Iako skor fiskalne konsolidacije ima značajno bolji rezultat, snažniji pad skora investicijskih i poslovnih barijera te kronični problemi opterećenja gospodarstva i tržišta rada rezultirali su padom ukupnog HUP Skora u 2018. Pozitivne skorove, uz fiskalnu konsolidaciju, imaju produktivnost i konkurentnost te ponuda kapitala", naglašavaju iz HUP-a.Rezultati HUP Skora, naime, pokazuju da je najveći napredak ostvaren kod fiskalne konsolidacije (s 54 boda u 2017. na 56 u ovoj godini), kod produktivnosti i konkurentnosti (s 34 na 45) te kod ponude kapitala (s 36 na 42). S druge strane, najveća negativna promjena je pad skora investicijskih i poslovnih barijera - s 35 bodova u 2017. na 23 u 2018. godini.

Živimo u istom svijetu, nikakvi parlalelni svjetovi. Imali smo raspravu o poreznim rasterećenjima trećeg kruga i u HUP-u i u Gospodarskoj komori u nekoliko situacija. Na adekvatan način smo odgovorili na sve komentare i prijedloge. Prvi originalni prijedlog bio je težak oko 15 milijardi kuna. Prihvatili smo i uključili  ono što smatramo da ima efekta, a da je u isto vrijeme fiskalno i finacijski moguće i izdrživo, rekao je ministar financija Zdravko Marić.Ministar gospodarstva Darko Horvat smatra da se o objektivnosti i subjektivnosti HUP-ova Skora može razgovarati. Povlači paralelu s izvješćem Doing Business i poručuje da je Vlada RH utvrdila u čemu smo loši. "Na početku 2019. vidjet ćete dio reformskog paketa i mjera unutar kojih su -elektroničko otvaranje poslovanja na prostoru RH, metodologija efikasnije uknjižbe vlasništva, ishođenja potrebnih dokumenata za građenje i priključenje određenih poslovnih prostora na energetsku poslovnu i inu drugu mrežu. Za to se intenzivno pripremaju zakonski i podzakonski akti da bi sljedeća godina bila puno bolja", kazao je ministar Horvat. Vlada je propustila ovom poreznom reformom propustila postići ono što treba biti ključni cilj - rast plaća građanima kako se ne bi iseljavali. SDP neće podržati ovu lošu i nepravednu poreznu reformu kojom se plaće dižu samo najbogatijima i Plenkoviću umjesto svim radnicima i onima kojima je najpotrebnija. Ovom reformom Vlada ide i na ruku uvoznim lobijima. Umjesto da 2 milijarde kuna usmjeri u džepove radnika, Vlada je te 2 milijarde usmjerila u džepove vlasnika trgovačkih lanaca. Ovo nije Vlada većine građana, radnika i siromašnih ovo je Vlada koja služi bogatima. Oni koriste svaku priliku da uzmu siromašnima i daju bogatima. Da su poslušali naš prijedog i podignuli osnovicu s 3800 na 5000 kuna plaće bi svima rasle za 330 kn mjesečno što je 4000 kuna na godišnjoj razini, objasnio je čelnik SDP-a Davor Bernardić. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!