11:37 / 06.06.2019.

Autor: I.H./Hina

HUP Skor za 2018. pao dva boda, na 36 boda

-

-

Foto: - / -

Na pad HUP skora najviše su utjecali pad skora fiskalne konsolidacije (s 54 na 46 bodova) te investicijskih i poslovnih barijera (s 35 na 26 bodova).
HUP Skor, alat koji mjeri reformski napredak u 12 područja ključnih za bolje poslovanje u Hrvatskoj, za 2018. godinu iznosi 36 bodova od mogućih 100, što je za dva boda manje u odnosu na 2017., jer su druge zemlje iz središnje i istočne Europe brže napredovale, istaknuto je u četvrtak na predstavljanju tog indeksa u Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP).

Na pad HUP skora najviše su utjecali pad skora fiskalne konsolidacije (s 54 na 46 bodova) te investicijskih i poslovnih barijera (s 35 na 26 bodova).

Kako ističu u HUP-u, najkritičniji je skor opterećenja gospodarstva, na koji utječe broj procedura i vrijeme potrebno za plaćanje poreza. Iako su to parametri koji se za prošlu godinu nisu mijenjali, navode da je skor broj procedura 0 , što znači da Hrvatska prema tom kriteriju najlošije stoji među 10 novih članica EU-a. Navode i da ono što Hrvatsku drži najjače pritisnutu na dno su porezna i slična opterećenja.

Rezultat HUP Skora pokazuju da su u "crvenom prošlu godinu zaključili skor poticanja investicija (s 39 na 24) te skor produktivnosti i konkurentnosti (s 34 na 32), dok su skorovi pravosuđe i tržište rada te obrazovni, zdravstveni i mirovinski sustav i dalje u "crvenom.

Rast skorova zabilježen je u ponudi kapitala (s 37 na 43) slijedom pada kamatnih stopa i efikasnosti javnih poduzeća (sa 65 na 73) zbog rasta njihove dobiti.

Predsjednica HUP-a Gordana Deranja istaknula je na konferenciji za novinare kako veliki problem stvara opterećenje gospodarstva.

- Hrvatsko gospodarstvo je najopterećenije i to se reflektira na produktivnost. Gospodarstvo je zagušeno i nema snagu za veći rast, ocijenila je.Deranja je kazala i kako strukturni problemi i dalje predstavljaju ozbiljnu prijetnju prilagodbi nekoj sljedećoj krizi te trajno ograničavaju brzinu gospodarskoga rasta.

- Iako smo zadovoljni da je BDP u prvom kvartalu 2019. rastao 3,9 posto, činjenica je da je to još uvijek premalo i da bismo morali u dužem razdoblju imati rast barem iznad 4 posto, kazala je.

Deranja napominje kako ulazimo u period koji će obilježiti predsjednički i parlamentarni izbori te ne smijemo dopustiti da nam se fokus s nužnih promjena opet svede u set predizbornih obećanja.

Glavni direktor HUP-a Davor Majetić izjavio je da u svim reformskim područjima treba raditi promjene, a pritom se reforme trebaju puno brže provoditi.

- Rasterećenje gospodarstva, tržište rada, privlačenje investicija je ono što bi trebalo biti prioritet, poručio je.

Majetić je rekao i kako skor govori slično ili isto kao jučer objavljene preporuke Europske komisije.

- Ono što nam je drago je da je u svojim izjavama ministar financija Zdravko Marić rekao da su oni (Vlada) svjesni svih problema, odnosno izazova i da treba činiti puno više i brže kako problemi ne bi rasli, rekao je Majetić.

- Dok god se kao društvo ne želimo mijenjati, teško možemo očekivati da ćemo bolje živjeti, upozorio je te dodao kako se drugi mijenjaju brže, pa Hrvatska postaje sve manje konkurentna, a pred njom su i sve veći izazovi - ne samo da ima konkurentnije gospodarstvo nego i da zadrži radnu snagu.

Inače, HUP skor pomoću 73 pokazatelja mjeri rezultate reformi u 12 područja ključnih za dugoročan i održiv društveni razvoj: produktivnost i konkurentnost, fiskalna konsolidacija, reforma javne administracije, opterećenje gospodarstva, otklanjanje investicijskih i poslovnih barijera, reforma pravosuđa, reforme tržišta rada, reforme obrazovnog, zdravstvenog i mirovinskog sustava, unaprjeđenje efikasnosti javnih poduzeća, ponuda kapitala, poduzetnička klima i poticanje investicija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!