12:00 / 27.11.2018.

Autor: HRT

HUP: Tri četvrtine poslodavaca isplatit će povećane prigodne nagrade

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Gotovo tri četvrtine poslodavaca isplatit će povećane prigodne nagrade.
Gotovo tri četvrtine poslodavaca isplatit će povećane prigodne nagrade, na temelju novoga pravilnika o neoporezivim primicima koji bi trebao stupiti na snagu 1. prosinca, izvijestila je u utorak Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) na svojim internetskim stranicama.

HUP je tijekom protekloga tjedna prikupio podatke od 200 tvrtki na temu povećanja neoporezivog dijela primitaka za prigodne nagrade, koji pokazuju da će 74 posto poslodavaca povećati iznos prigodne nagrade radnicima za ovu godinu, kaže se u HUP-ovoj objavi.

S obzirom da je dio tvrtki financijske planove za tekuću godinu definirao godinu ranije, 26 posto poslodavaca navelo je da neće biti u prilici isplatiti veće iznose godišnjih nagrada od planiranih, već će to učiniti u iznosu određenom u poslovnom planu tvrtke, kažu u HUP-u.

"Ovakvi potezi Vlade dobrodošli su u poslovnoj zajednici. Iako mjera ne doprinosi većem smanjenju troškova, podaci govore u prilog tome da je većina poslodavaca itekako spremna iskoristiti mogućnost nagrađivanja svojih zaposlenika. Stoga želimo potaknuti i podržati Vladu u svim prijedlozima koji će ići u smjeru snažnijeg rasterećenja poslovanja", izjavio je glavni direktor HUP-a Davor Majetić.

Izmjene pravilnika o porezu na dohodak kojima bi se maksimalni godišnji iznos neoporezivih primitaka radnika s 2.500 povećao na 7.500 kuna, u javnoj su raspravi koja završava danas, a izmjene pravilnika na snagu bi trebale stupiti 1. prosinca.

Prema riječima ministra financija Zdravka Marića, poslodavcima se podizanjem neoporezivog iznosa prigodnih nagrada otvara prilika da nagrade svoje zaposlenike, bilo u obliku božićnice, 13. plaće, ili kako god to nazovu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!