"Zatvaranje trgovina zaustavit će rast plaća, potrošnje i potaknuti pad BDP-a"

23.02.2023.

Zadnja izmjena 18:23

Autor: Dijana Kovaček/Dnevnik/Hina/HRT

Kupovanje, ilustracija

Kupovanje, ilustracija

Foto: Goran Jakus / PIXSELL

Iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) u četvrtak su, reagirajući na konačni prijedlog Vlade o izmjenama Zakona o trgovini, upozorili da će zatvaranje trgovina u godini krize zaustaviti rast plaća i potrošnje te potaknuti pad BDP-a.


Iz HUP-a podsjećaju kako su cijelo vrijeme isticali da je ograničavanje rada i radnog vremena poduzetnika suprotno temeljnim postulatima koje HUP i njezine članice zastupaju, a napominju i da zabrane nikada nisu dovele do razvoja tržišta ni pozitivnih utjecaja na tržište rada.

- Mišljenja smo kako je najbolja opcija ostaviti rad nedjeljom na odabir poslodavcima, uz poštivanje svih zakonskih obaveza i adekvatno plaćanje radnika te ističemo da se načelno protivimo intervencijama u radno vrijeme dijela poduzetnika, istaknuli su iz HUP-a.

Dodaju i da izmjene tog zakona koje su danas predstavljene podržavaju u dijelu koji se tiče uklanjanja administrativnih prepreka i smanjenja troškova pokretanja i obavljanja djelatnosti trgovine

HGK nema jedinstven stav 


Iz Hrvatske gospodarske komore (HGK) u četvrtak su u odgovoru na upit Hine kako komentiraju konačni prijedlog Vlade o izmjenama Zakona o trgovini poručili da Udruženje trgovine HGK nema jedinstveni stav o regulaciji rada nedjeljom.


- Prilikom svih procesa konzultacija i tijekom e-savjetovanja kontinuirano smo bili u kontaktu s našim članicama te smo održavali sjednice Vijeća. Prijedlog Vijeća Udruženja trgovine HGK je da u definiranju i izradi novog zakonskog okvira bude predloženo što manje izuzetaka, kako bi se štitila načela tržišnog natjecanja, odnosno kako bi svi sudionici u procesu bili što ravnopravniji, ističu iz HGK.


- Svako ograničavanje rada sigurno spušta nekakvu mogućnost privređivanja kroz cijelu godinu. Vjerujemo ipak ukoliko se to uredi na pravi način da neće doći do toliko velikog problema, rekao je Josip Zaher, savjetnik predsjednika HGK za trgovinu.


Sve ovo dolazi u vrijeme zategnutih odnosa između Vlade i trgovaca koji ne žele dostavljati cijene i samo nekoliko dana nakon najave novih poskupljenja u ožujku.


- Svima njima koji su najavili to poskupljenje, neka malo dođu pred hrvatsku javnost i neka kažu kolika im je plaća i imaju li oni bonuse zato što će oni sad podići cijenu, rekao je ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović.


Uza svu pomoć Vlade vezano za energente, bizarna su, kaže ministar, opravdavanja trgovaca o rastu troškova te će još razmisliti hoće li im uskratiti pomoć u sklopu novog paketa mjera koji se priprema za travanj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!