13:26 / 24.02.2021.

Autor: HRT/M.N.

HUT: COVID putovnice ne smiju zaustaviti putovanja

Hoće li uz običnu trebati i COVID putovnica?

Hoće li uz običnu trebati i COVID putovnica?

Foto: Dusko Jaramaz / PIXELL

-Smatram da potvrda o cijepljenju ne bi smjela biti preduvjet za putovanje, ali da je dobra praksa zemalja koje razmišljaju u smjeru olakšavanja prelaska granice za osobe koje su cijepljene, izjavio je direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić.

-Nema nikakvog razloga zašto se pri prelasku granice, uz predočenje negativnog testa, za lakši ulazak ne bi koristila i potvrda o cijepljenju, ističe Ostojić u osvrtu u biltenu te udruge, komentirajući najave kako je Europska komisija odlučila definirati konkretna pravila za omogućavanje što jednostavnijih putovanja u što kraćem razdoblju čim se za to steknu epidemiološki uvjeti.


Iz HUT-a navode i da su, iako još ne popuštaju epidemiološke mjere unutar svojih zemalja, Grčka i Cipar korištenje potvrde o cijepljenju za prelazak granice od 1. travnja dogovorile s trećom zemljom, Izraelom, a da su Slovenija i Rumunjska prve članice EU-a koje od sredine veljače omogućavaju neometani ulazak u zemlju osobama koje na granici predoče potvrdu da su cijepljene drugom dozom cjepiva.


Iz Udruge podsjećaju na izjavu ministra Božinovića koji je rekao kako će se sigurno intenzivirati  razgovori "da vidimo kako učiniti sve što je u našoj moći da bi se turizam pokrenuo i da zabilježimo uspješniju turističku sezonu od prošle".


Mjere pomoći produljiti do kraja godine


O zahtjevu turističkog sektora da se mjere za očuvanje radnih mjesta u turizmu produlje i na iduće mjesece, Ostojić smatra kako ih treba produljiti sve do kraja ove godine, posebice jer su trenutno neizvjesni uvjeti oko početka sezone i ozbiljnijeg turističkog prometa.


-Ne vidimo zbog čega bi se poslodavce i zaposlenike izlagalo stresu svaki mjesec, s obzirom da se već nekoliko mjeseci u posljednjim danima mjeseca produžuje isti tip mjera po istim kriterijima. Tražimo da se mjere jednostavno produlje do kraja 2021. i da se odredi jedinstveni kriterij prema kojemu će se dodjeljivati, a koji se za njihovo odobravanje koristi već sada, dodao je Ostojić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!