Hvatanje koraka u računalnim igrama

15.10.2021.

18:05

Autor: Igor Rotim/Regionalni dnevnik/P.F./HRT

Mošh, tehnološki vikend u Osijeku

Mošh, tehnološki vikend u Osijeku

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U Osijeku je započeo Mošh, tehnološki vikend osmišljen za razvoj i razmjenu ideja unutar sektora industrije računalnih igara. Europski projekt Hrvatske i Srbije nastao je kao posljedica nezaposlenosti u prekograničnoj regiji, a usmjeren je na brzorastuće područje kreativne industrije te stvaranje novih radnih mjesta. 

Predavanja, edukacije, okrugli stolovi i razmjena iskustava u sklopu osječkoga Tehnološkog vikenda završit će 24-satnim natjecanjem u izradi računalnog i poslovnog rješenja konkretnog zadatka.

- Osim što sam "hackaton" ima nekakvu priču gdje on razvija nekakav proizvod, gdje ljudi istražuju svoje maksimume i potencijale, mislim da je jedna od najboljih stvari "networking" među ljudima, rekao je Mihael Tomić, predsjednik Osijek Software Cityja.

Timovi programera morat će izraditi primjenjive računalne programe za reguliranje prometa električnih vozila u gradu Osijeku.

- Okupili smo 7 timova kojima ćemo zadati jedan zadatak, timovi će taj zadatak kroz 24 sata riješiti, a nakon toga ćemo imati proglašenje, objasnio je Marko Eljuga, direktor Poduzetničkog inkubatora BIOS.

Tehnološki vikend u Osijeku s partnerima iz Novog Sada organiziran je u sklopu prekograničnog europskog projekta, vrijednog oko 380.000 eura. Rezultat bi na kraju trebao biti stvaranje novih radnih mjesta u industriji računalnih igara.

- Ogromni novac se vrti upravo u kreativnim i gaming industrijama i ono što mi je drago - da i mi hvatamo korak s time i pokušavamo biti središte i tog dijela kreativne industrije u Hrvatskoj, jer vjerujem da se tu kriju još ogromni potencijali, smatra zamjenik gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin. 

- Samo oni poduzetnici koji prate s novim tehnologijama, novim inovacijama mogu biti konkurentni i mogu ponuditi tržištu proizvode i usluge s većom dodanom vrijednošću, naglasila je Ivana Katavić-Milardović, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo OBŽ-a.

Dvogodišnji europski program se odvija s obje strane granice, a po završetku, sljedeće godine, kreirat će se zajednička ICT mreža polaznika i poduzetnika u sektoru kreativne industrije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!