10:11 / 14.05.2019.

Autor: M.N./M.Š./Hina/HRT

"Hyundai ulaže u nas zbog tehnologije, ne zbog jeftine radne snage"

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Smatra se kako je time hrvatska tvrtka postala najvažnije R&D središte za električna vozila na svijetu. To je dosad najveća investicija u Rimčevu tvrtku.
Hyundai Motor i Kia Motors zajedno su uložili oko 600 milijuna kuna u Rimac Automobile. Cilj suradnje je ubrzati prelazak Hyundai Grupe na "čistu mobilnost". Ugovor o suradnji potpisan je u sjedištu Rimac Automobila.

Rimac Automobili još uvijek je mlada i relativno mala, ali brzorastuća tvrtka, kaže Rimac. Stoga će ih snažan investitor i tehnološki partner poput Hyundai Motor Grupe, u sklopu kojeg je i Kia Motors, dodatno osnažiti. U razgovoru za HRT kaže kako imati jednog takvog snažnog partnera, uz sva dosadašnja partnerstva, otvara veliko tržište, ali je i potvrda drugim klijentima da imaju jake partnere i da to što rade - nešto vrijedi.

Hyundai Motor Group je globalna korporacije s oko 250 tisuća zaposlenika diljem svijeta, u sklopu koje se nalazi i Kia Motors. Prema priopćenju, Hyundai Motor će u Rimac Automobile investirati 64 milijuna eura, a Kia Motors 16 milijuna eura. 

Tri će tvrtke usko surađivati kako bi razvile električni sportski automobil sa središnje smještenim pogonom sportske marke Hyundai N te hibridno vozilo visokih performansi s pogonom na vodik i električni pogon, navodi se u priopćenju.

- Hyundai Motors Company ovom suradnjom želi ubrzati svoj prijelaz na čistu mobilnost i pozicionirati se kao globalni lider u pokretanju ove promjene u industriji - navodi se u priopćenju. Jedna od ključnih mjera za postizanje tog prijelaza je, kako se ističe, elektrifikacija kojoj se Hyundai Motor Group predano obvezala s 44 elektrificirana modela planirana do 2025. godine.

Izvršni potpredsjednik Hyundai Motor Grupe Euisun Chung izjavio je da su Rimac Automobili inovativna tvrtka s izvanrednim sposobnostima u električnim vozilima visokih performansi.

- Njihovi startup korijeni i bogato iskustvo u suradnji s proizvođačima automobila u kombinaciji s tehnološkom snagom čine Rimac idealnim partnerom za nas. Radujemo se suradnji s Rimcem na našem putu prema čistoj mobilnosti, poručio je Chung u priopćenju.

Pogledajte razgovor s Matom Rimcem, osnivačem tvrtke iz Svete Nedelje koja razvija i proizvodi ključne sustave elektropogona za mnoge svjetske automobilske tvrtke, a trenutno zapošljava više od 500 ljudi:
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!