I Branimir i Ivan stečena znanja na fakultetu žele primijeniti na zemlji svojih predaka

28.06.2022.

07:07

Autor: Melita Homa/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Mladi poljoprivrednici

Mladi poljoprivrednici

Foto: HTV / HRT

Velik problem u cijeloj Europskoj uniji jest starenje stanovništva koje se bavi poljoprivredom - gotovo šezdeset posto poljoprivrednika ima više od 55 godina. Malo je mladih na čelu poljoprivrednih gospodarstava. Generacijska obnova dugotrajan je proces, što potvrđuju i dvojica visokoobrazovanih mladih vinara s istoka zemlje.

Branimir Turk proljetos je uz lijesku, posadio i lozne cijepove graševine selekcionirane u Hrvatskoj. S fakultetskom diplomom odlučio je vratiti se kući i nastaviti obiteljski posao u erdutskom vinogorju. Mladom vinaru i vinogradaru vjetar u leđa bile su i izdašne potpore.

- Uspio sam povući mjeru 6.1.1. to je pedeset tisuća eura nepovratno i pomoću te mjere sam posadio četiri hrvatska klona autohtone selekcije graševine koja je naša, hajdemo reći, autohtona sorta, kazao je vinar i vinogradar Branimir Turk.

Istu je mjeru i jednak iznos uspio iskoristiti mladi baranjski vinogradar i vinar Ivan Gerštmajer Zelember iz Zmajevca. I on ima fakultetsku diplomu agronoma, a stečena znanja nastoji svakodnevno primjenjivati.

- Ja sam išao na mehanizaciju i na opremu, ono što je vrlo bitno u vinarstvu i vinogradarstvu trebamo ići u korak s vremenom, novim tehnologijama, nova znanja, svakodnevno, istaknuo je vinar i vinogradar Ivan Gerštmajer Zelember

Zanimljivo je da sve više mladih s diplomom želi stečeno znanje primijeniti na zemlji svojih predaka.

- Koji ostaju baviti se poljoprivredom na svojim OPG-ovima, međutim imamo puno mladih ljudi koji nisu u toj primarnoj poljoprivredi nego i rade i preradu, što je svakako vidljivo u sektoru vinarstva, naglasila je pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu OBŽ-a Silva Wendling.

I Ivan i Branimir potomci su poznatih vinara.

- Činjenica da Branimir jako voli ovaj posao da je uz mene kod svih odluka već sada, pošto je završio studij agronomije olakšava mi život u cijelosti, i čini me veselom, poručila je vinarka i vinogradarka iz Dalja Jasna Antunović.

- Smatram se uspješnim u tom poslu, a mlađa generacija, konkretno moj sin nastavit će tu obiteljsku tradiciju, dodao je vinar i vinogradar, Mihalj Gerštmajer, Zmajevac.

Riječ je o novoj, mladoj generaciji poljoprivrednika koji bi trebali promijeniti sliku europske poljoprivrede. No trebat će proći još mnogo berbi da se to i dogodi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!