I dalje Fortenova u fokusu, traže se odgovori na nejasnoće

11.11.2022.

20:24

Autor: Dnevnik/IMS/T.D./HRT

Fortenova

Fortenova

Foto: Slavko Midzor / Pixsell

I dalje se traže odgovori na mnogobrojne nejasnoće vezano uz Fortenovu i prodaju više od 43 posto dionica Sberbanka u toj kompaniji. 

Otvorila se rasprava i o tome što stoji iza odluke mirovinskih fondova da odustanu od kupnje udjela ruske banke, i to ponajprije Allianza koji upravlja AZ fondom, a koji, pak, istražuje HANFA.   

- Zašto je odustao Allianz, ne znam. Možda su procijenili da je ulaganje u Fortenovu rizično njihovo pravo, možda su htjeli uložiti i kupiti udio sudjelovati u otkupu, ali su upozoreni da bi mogao doći u pitanje neki veći "deal" s većim igračem u Moskvi, recimo sa Sberbankom. Sve su to stvari koje bi oni, koji su Fortenovu, odnosno Agrokor, predali Rusima, a to je ova Vlada, trebali znati bolje nego ja, rekao je Zoran Milanović, predsjednik Republike. 

 Komentirao je premijer Plenković predsjednika Zorana Milanovića za kojeg je rekao da stalno iznosi lažnu tezu u javnosti da je Vlada izručila Agrokor ruskim bankama, a to je laž.

- On kao pravnik zna da su ruske banke bili kreditori bivšem vlasniku Todoriću, koje on nije bio u stanju vratiti njima, ali i brojnim drugima, rekao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!