I gospodarstvo na Banovini u ruševinama

08.01.2021.

18:21

Autor: Suzana Balen/Sani Lukić/Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

default error photo
Šteta na Banovini zasigurno će iznositi milijarde kuna. Uz kuće i stanove, teško je pogođeno i gospodarstvo.
Šteta na Banovini zasigurno će iznositi milijarde kuna. Uz kuće i stanove, teško je pogođeno i gospodarstvo. Gotovo nema poduzetnika koji nije pretrpio štetu. Neki su pogoni potpuno uništeni, neki saniraju posljedice potresa kako bi mogli početi raditi, a neki još ne rade jer su sve snage upregnuli u zbrinjavanje stradalnika.

Najveći poslodavac u Glini neumorno pomaže stradalom kraju. Poput kaskadera utovaruje i dostavlja mobilne kućice. Sve je svoje strojeve i hale dao na raspolaganje za zbrinjavanje i prikupljanje pomoći - jer objekti Drvnog centra najsigurniji su u potresu.

- Mi ne gledamo uopće za tvrtku, mi gubimo velika financijska sredstva što ne radimo, ali što reći - raditi, ako vam 60 radnika nema kuću i krov nad glavom, ističe Elmor Baraković, direktor Drvnog centra Glina.

A samo u Glini zapošljava 460 radnika, ukupno više od 600.

Štetu sanira i Hippova tvornica dječje hrane. Razorni potres dogodio se u vrijeme kolektivnog godišnjeg odmora, samo je jedna radnica ozlijeđena.

- Najveću štetu imamo na samoj kotlovnici gdje su stradale kolone za ionsku izmjenu i omekšavanje vode, ističe direktor tvornice za proizvodnju dječje hrane HiPP Hrvatska Darko Baljak.

Sisačka tvrtka "Mlin i pekare", koja diljem Hrvatske zapošljava 1.700 radnika, prvi put u svojoj povijesti nije radila - ali samo dva dana.

Unatoč šteti, pekara je sigurna za proizvodnju. Oštećeno je stotinu njihovih trgovina.

- Danas ne radi 41 objekt, a računamo da nekakvih 15 u samom centru Petrinje i bližoj okolici neće više nikada ni biti u funkciji, govori direktorica tvrtke "Mlin i pekare" Vesna Butorac.

Hrvatska gospodarska komora Vladi je predložila mjere pomoći za teško stradalo gospodarstvo - uvođenje posebnog poreznog tretmana, kreditne linije za obnovu, obustavu naplate najamnina.

- Privremeni moratorij na obračun poreznih davanja na sve donacije na tom području za vrijeme trajanje obnove te deblokadu računa gospodarskih subjekata koji su registrirani na tom području, ističe Luka Burilović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore.

No i prije potresa u opustošenoj Banovini teško je bilo naći radnike.

- Ako vam kažem da 7.500 kuna plaće za 186 sati, prijava na neodređeno, božićnice, regresi, uskrsnice i vi ne možete naći 30-40 ljudi, a 600 ih je na burzi, onda sam vam sve rekao, kaže Elmor Baraković iz Drvnog centra Glina.

Oni koji žele živjeti i raditi u svome kraju, žilavo se bore da najprije zbrinu sve ljude kako bi mogli stvarati iznova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!