17:31 / 14.03.2019.

Autor: Dijana Kovaček/S.M./HRT

I hrvatske tvrtke strahuju od nekontroliranog Brexita

-

-

Foto: - / -

Tvrtke koje posluju na britanskom tržištu, u strahu od nekontroliranog Brexita, već su odavno počele pripreme za povlačenje.
Velika Britanija je Hrvatskoj tek 18. vanjskotrgovinski partner, sa svega 1,5% udjela u hrvatskoj robnoj razmjeni sa svijetom. Stoga se smatra da Hrvatska ne bi trebala osjetiti velike posljedice zbog Brexita. 

Tvrtka Simplex iz Slavonskog Broda, koja montira i proizvodi dizala i posluje i u Velikoj Britaniji, već se počela prilagođavati mogućim rizicima.

Danijel Kušljić, operativni direktor Simplexa, kazao je da je njegova tvrtka već prebacila dio kapaciteta na svoje projekte u ostatku Europske unije.

U slučaju nekontroliranog Brexita, moguće uvođenje viznog režima za njihove radnike u Londonu dogodilo bi se uskoro i bio bi to jedan od mnogih problema. Među problemima koji bi se mogli pojaviti Kušljić kaže da su to nepriznavanje kvalifikacija i nemogućnost nostrifikacija.

Hrvatski mirovinski i investicijski fondovi te osiguravatelji izloženi su prema britanskim dionicama i obveznicama s oko 300 milijuna kuna ili samo 0,2% imovine. Stoga, prema mišljenju predsjednika Upravnog vijeća HANFA-e Ante Žigmana, nema velikog rizika.

- Izlazak ima druge pravne probleme koje kreira, a ti problemi se tiču licenci koje koriste britanske firme na teritoriju EU pa tako i u Hrvatskoj, kaže Žigman.

Britanske financijske institucije pa čak i rejtinške agencije morat će se ponovno licencirati na tržištu Europske unije. Posljedice bi mogao osjetiti i hrvatski turizam.

Ekonomski analitičar Damir Novotny smatra da bi atmosfera oko izlaska Velike Britanije iz EU u narednim godinama mogla smanjiti broj putovanja. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!