14:35 / 15.02.2019.

Autor: D.M./Hina

I Mercedes ima problem s ispušnim plinovima

Foto: ilustracija, Borna Filic/PIXSELL

Foto: ilustracija, Borna Filic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Postroženi testovi pokazali su znatno veću emisiju štetnih plinova iz Mercedes-Benzovih automobila u 2018.
Postroženi testovi pokazali su znatno veću emisiju štetnih plinova iz Mercedes-Benzovih automobila u 2018. te su u krovnoj kompaniji Daimler najavili agresivniji razvoj električnih i hibridnih modela automobila.

Europski regulatori prisilili su automobilsku industriju da drastično smanji emisije stakleničkih plinova kako bi se ublažilo globalno zatopljenje, uključujući 40-postotno smanjenje emisije ugljičnog dioksida od 2007. do 2021.

Zatim ih je skandal s Volkswagenovim krivotvorenjem podataka o ispušnim plinovima iz 2015. potaknuo da postrože i metode testiranja kako bi odražavale stvarne uvjete vožnje. Rezultat je bio skok prosječne vrijednosti emisija u cijeloj automobilskoj industriji.

Zbog novih testova, ali i promjene ukusa kupaca i njihova okretanja težim sportskim terencima (SUV) prosječna je emisija Mercedesovih i Smartovih putničkih automobila porasla za sedam posto u 2018., na 134 grama CO2 po kilometru u 2018.

To otežava snižavanje prosječne emisije na ciljanih 105 grama CO2 po kilometru do 2021. Rezultat će biti još intenzivnija elektrifikacija, izjavio je potpredsjednik eDrive razvoja u Mercedes-Benz Carsu Jochen Hermann.

Do iduće će godine Mercedes-Benz Cars povećati broj hibridnih i električnih modela na 20, s pet modela u 2018. Do 2025. godine 40 posto putničkih automobila bit će električni ili hibridni, priopćili su iz Daimlera. Očekujemo da ćemo ispuniti zacrtani cilj, rekao je glasnogovornik u osvrtu na predviđanja za 2021.

Europski zakonodavci odlučili su u prosincu smanjiti emisiju plinova od 2021. do 2030. za dodatnih 37,5 posto.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!