15:13 / 16.04.2020.

Autor: Iva Črnjar Ivančan/T.V./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

I u Viktoru Lencu osjećaju posljedice pandemije

-

-

Foto: - / -

Brodogradilište "Viktor Lenac" u Kostreni prošle je godine, u odnosu na 2018., ostvarilo velik uspjeh u poslovanju. Prihode su povećali za čak 24%. No, ova godina znatno je neizvjesnija.
Brodogradilište "Viktor Lenac" u Kostreni prošle je godine, u odnosu na 2018., ostvarilo velik uspjeh u poslovanju. Prihode su povećali za čak 24 posto, odnosno za više od 60 milijuna kuna. No, ova godina znatno je neizvjesnija - i u tom brodogradilištu već osjećaju posljedice pandemije.

U kostrenskom škveru atmosfera je i dalje radna, no neki se projekti počinju otkazivati.

- Ukoliko se ova situacija nastavi s koronavirusom, ne znam što će se događati u narednih mjesec dana, recimo, jer neki projekti su nam već odgođeni i kako će se dalje odvijati situacija s ugovaranjem poslova, to je u ovom trenutku izuzetno teško za predvidjet, ističe članica Uprave i glavna izvršna direktorica Sandra Uzelac.

Većinski vlasnik je talijanska Palumbo grupa. Već je prošla godina u brodogradilištu "Viktor Lenac" bila izazovna - nakon malo lošijeg početka, u posljednja 3 mjeseca ostvarili su cjelogodišnji prihod.

- Imali smo dva broda za američku šestu flotu, imali smo dosta drugih remontnih poslova, imali smo i nešto poslova za domaću Jadroliniju, kaže Uzelac. Suradnja s Američkom ratnom mornaricomse nastavlja.

Ono s čim se susreće "Viktor Lenac" problem je svih brodogradilišta u Hrvatskoj - nedostatak kvalitetne radne snage.

- Tu snagu probamo nadoknaditi s uvozom radne snage preko naših kooperanata koji s nama rade i borba - svaki dan je u Lencu borba, novi brod, nova borba, objašnjava rukovoditelj radionice proizvodnih usluga Milovan Stanišić.

A sada je, zbog pandemije, to gotovo nemoguće. Potkraj prošle godine u kostrenskom brodogradilištu bilo je zaposleno 370 radnika, što je 71 manje nego godinu prije. Većina njih otišla je u mirovinu.

- Da nisam zadovoljan, ja bih odavno već otišao, znači da sam zadovoljan, dobro je. U svakom smislu, i onom financijskom? A sada, dobro, u zadnje vrijeme malo te financije su skočile, što se tiče malo je bolje, kaže brodomonter Ivan Koštomaj.

No što čeka brodogradilište ove godine - teško je znati. Pandemija će znatno utjecati na globalno tržište, no u Martinšćici zasad ne gube optimizam.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!