19:41 / 28.05.2018.

Autor: D.M./HRT

Idući tjedan konačan prijedlog nagodbe za Agrokor

-

-

Foto: - / -

Potencijalni je problem i vraćanje 'roll up' kredita ugovorenog u lipnju prošle godine. On je trebao biti vraćen do 10. srpnja, ali banke nisu ponudile osobito kvalitetne uvjete
Nakon što je u petak izvanredna uprava Agrokora objavila nacrt nagodbe, ovaj tjedan nastavljaju se pregovori s vjerovnicima kako bi se nagodba realizira do zakonskog roka, 10. srpnja. Vode se intenzivni pregovori sa svim vjerovnicima, a konačan prijedlog nagodbe, prema posljednjim informacijama, trebao bi biti gotov tijekom sljedećeg tjedna.

Prema prije predstavljenom nacrtu - jasnije su definirani odnosi s Sberbankom, koja će u zamjenu za 18 posto dionica Mercatora dobiti veći udio u budućem holdingu. Također, sudjelovat će u 'roll up' kreditu s 80 milijuna eura.

Otvorenih pitanja ima puno. Dobavljači traže bolju poziciju i veći povrat novca za one tvrke koje su financirale Todorića (primjerice Adris i Vindija), što bi značilo dodatnih milijardu kuna. Otvorena su i pitanja s tvrkama poput Agram Investa i Adris grupe koji su dobili jaču poziciju odlukom Visokog trgovačkog suda vezano za osporena jamstva i tražbine. Dio dobavljača nije zadovoljan parcijalnim pregovaranjem s Agramom i Adrisom. Smatraju da to ugrožava ono što je postignuto na 'mini Daytonu' u Zadru.

Izvanredna uprava želi dobiti što širu potporu za nagodbu, jer onaj tko potpiše nagodbu obvezuje se da neće pokretati tužbe. Potencijalni problem je i vraćanje 'roll up' kredita ugovorenog u lipnju prošle godine. On se trebao vratiti do 10. srpnja, ali banke nisu ponudile osobito kvalitetne uvjete izvanrednoj upravi, što znači da u vezi s budućnošću koncerna ima jako puno nepoznanica. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!