IEA predviđa usporavanje potražnje za naftom u 2024. godini

11.08.2023.

13:13

Autor: Hina/HRT/R.S.

Opskrba naftom

Opskrba naftom

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Međunarodna agencija za energiju (IEA) objavila je da će rast potražnje za naftom u sljedećoj godini biti sporiji od prethodnih procjena, kao razloge navodeći slabe makroekonomske uvjete, usporeni oporavak nakon pandemije i sve širu uporabu električnih vozila.

Rast potražnje za naftom u 2024. će usporiti na milijun barela dnevno, navela je agencija sa sjedištem u Parizu u svom mjesečnom izvješću o tržištu nafte u kolovozu, a to je za 150.000 barela dnevno niže u odnosu na prethodnu prognozu.

- Globalni gospodarski izgledi i dalje su izazovni unatoč rastućim kamatnim stopama i strožim bankovnim kreditima, koji pritišću kompanije, a koje već imaju teškoća s usporenom proizvodnjom i trgovinom, priopćila je IEA.

Smanjena ponuda podupire rast cijena nafte, pa se tako u četvrtak barelom sirove nafte u Londonu trgovalo iznad 88 dolara, po najvišoj cijeni od siječnja. IEA je upozorila da bi globalne zalihe mogle naglo pasti u ostatku 2023. godine, a to bi potencijalno još više potaknulo cijene.

U 2023. bi globalna potražnja za naftom trebala porasti za 2,2 milijuna barela dnevno, potaknuta zračnim prometom u sezoni odmora, povećanim korištenjem nafte pri proizvodnji električne energije i rastom kineskih aktivnosti u petrokemiji.

Ta je prognoza ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodnu procjenu IEA-e.

102,2 milijuna barela dnevno


Procjenjuje se da će prosječna potražnja u ovoj godini iznositi 102,2 milijuna barela dnevno, a Kina će biti zaslužna za više od 70 posto rasta, unatoč zabrinutostima za gospodarsko zdravlje najveće svjetske naftne uvoznice.

Potražnja je u lipnju dosegnula rekordnih 103 milijuna barela dnevno. IEA je objavila da bi u kolovozu moglo doći do nove najviše razine.

OPEC je u svojoj mjesečnoj prognozi ponovio svoje procjene godišnje potražnje za naftom, očekujući rast za 2,25 milijuna barela dnevno u 2024. godini, u odnosu na 2,44 milijuna barela dnevno u 2023. godini.

Na strani ponude, proizvodnja je zadnjih mjeseci znatno usporila, zbog dobrovoljnih smanjenja iz Saudijske Arabije.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici, zajedno poznati kao OPEC+, zalihe su počeli ograničavati krajem 2022. kako bi ojačali tržište, a u lipnju su ograničenja zaliha produljili na 2024.

Ako se održe trenutni ciljevi OPEC-a +, zalihe nafte mogle bi u trećem tromjesečju pasti za 2,2 milijuna barela dnevno i za 1,2 milijuna barela dnevno u četvrtom kvartalu, te potencijalno potaknuti još jedno povećanje cijena, predvidjela je IEA. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!